Pátek, 29. března 2024

Plzeň postaví spalovnu za dvě miliardy korun

Plzeň postaví spalovnu za dvě miliardy korun

Spalovnu pro plzeňskou teplárnu dodá vítěz tendru - ČKD Praha DIZ. Spalovnu chystají také v Komořanech. V Karviné projekt zkrachoval.

V Česku se bude stavět v pořadí čtvrtá spalovna komunálního odpadu. Po Praze, Brně a Liberci ji nákladem dvou miliard korun postaví město Plzeň prostřednictvím firmy Plzeňská teplárenská, kterou ovládá. Po šesti letech příprav a protestů odpůrců stavby o tom včera rozhodli zastupitelé města. Kotli spalovny, kterou teplárna postaví do roku 2016 za městem na místě nynější skládky Chotíkov, by měla ročně projít třetina z 250 tisíc tun veškerého komunálního odpadu vyprodukovaného na území celého kraje.

Projekt, který dodá společnost ČKD Praha DIZ, předpokládá, že spalováním odpadu bude provozovatel zásobovat Plzeň teplem a dodávat do sítě elektřinu. Plzeňská teplárenská zaplatí větší část investice z úvěru, část dá ze svého nerozděleného zisku. Z ministerstva životního prostředí má příslib evropské dotace 450 milionů korun. Návratnost investice je však 15 let. "Přesto se jedná o ekonomicky únosný projekt. Ale v tuto chvíli má spíš strategický charakter. Odpad bude sloužit jako alternativní zdroj v situaci, kdy je nedostatek uhlí, těžební limity nebudou prolomeny," říká ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

"Jde o technologii šitou přesně na míru Plzně. Spalovna s takto moderní technologií funguje například zatím jen ve třech městech v Německu. V Česku žádná jiná spalovna nemá tak účinné čištění spalin, emise jsou téměř na nule," tvrdí Alois Studenič, ředitel rakouské expertní firmy EUCS, která spolupracovala při přípravě projektu. Plzeňská teplárenská, firma s obratem 2,7 miliardy korun a každoročním ziskem v řádu stovek milionů, patří ke středně velkým teplárenským provozům v Česku. Každoročně odvádí formou dividendy třetinu zisku do městské pokladny. Právě dividendovou politiku by mělo město podle některých zastupitelů v souvislosti s drahou stavbou spalovny přehodnotit.

Proti spalovně od počátku vystupovaly neziskové organizace - brněnská Arnika i místní Sdružení za udržitelný rozvoj Chotíkova. "Statistiky říkají, že kde se postaví spalovna, tam vzroste úmrtnost o šest procent," tvrdí Milan Reininger ze sdružení, které podalo žalobu proti zahájenému územnímu řízení. To však podle zástupců města už stavbě zabránit nemůže.

Současně s Plzní připravují stavbu spalovny severočeské Komořany. Tam je investorem společnost EPH. Spalovna za pět miliard korun měla vzniknout v Karviné na Ostravsku, ale investor přišel o možnost dotace a od záměru nakonec upustil.

V Plzni tvrdí, že i bez dotace nemusí tamní spalovna prodělávat. Záleží to však na tom, do jaké míry se bude svozovým firmám vyplácet ukládání odpadu na klasické skládky. Dnes tam platí za tunu uloženého odpadu kolem tisíce korun. Spalovna prý nebude dražší. Její provozovatel ale očekává, že připravovaný zákon o odpadech zvýší minimální poplatek, a tedy i celou cenu za ukládání na skládky. V takovém případě by hned zvedla cenu vybíranou od svozových firem i spalovna. To by podle ředitele Drápely umožnilo zkrátit návratnost celé investice.

2,7 miliardy

korun utržila loni Plzeňská teplárenská, především za dodávky tepla a elektřiny. Vydělala 458 milionů Kč.

VÍTĚZ
Šest let vede ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela spory s odpůrci stavby spalovny. Včera zastupitelé Plzně projekt schválili.

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů