Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sklad nebo shromaždiště?

Sklad nebo shromaždiště?

Novela zákona o odpadech zrušila od 1. října 2013 povinnost mít souhlas ORP pro nebezpečné odpady pro shromažďování a přepravu. Vzhledem k definici pojmu "shromažďování" vznikly otázky k potřebě souhlasu ke "skladování" odpadů v provozovnách před jejich předáním oprávněné osobě. Na základě důvodové zprávy k novele plyne, že původce NO nepotřebuje souhlas k nakládání s NO, pokud nenakládá s NO jiným způsobem, než jen shromažďováním nebo přepravou. Pokud svůj NO navíc třeba upravuje, pak musí žádat o souhlas k nakládání s NO podle § 16 odst. 3, nemá-li už na tuto úpravu souhlas k provozování zařízení podle § 14.

Pro vyloučení případných problémů doporučujeme, abyste případné shromažďovací prostory pro odpady nenazývali "Sklady odpadů". Skladování není podle zákona shromažďování a na skladování NO je tedy nutný souhlas. Sklad můžete nazvat např. "Shromaždiště odpadů". Pokud tedy NO pouze produkujete a někde ukládáte před jeho předáním k likvidaci, souhlas opravdu nepotřebujete.

Vztahuje-li se na vás zákon o eko-logické újmě č. 167/2008 Sb., měli byste věnovat pozornost i zrušení souhlasu k nakládání s nebezpečnými odpady. Na jeho základě totiž lze zrušit body v řádku 7, část B základního hodnocení rizik. Pokud máte pod 50 bodů, nic řešit nemusíte. Pokud jste však měli nad 50 bodů, může Vám to pomoci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů