Pátek, 29. března 2024

Změny v legislativě o štítkování elektrospotřebičů

Energetický štítek má sloužit jako základní orientační pomůcka při nákupu elektrospotřebičů a jejich prodejci mají zákonnou povinnost je v prodejnách vystavovat přímo na spotřebičích.
Změny v legislativě o štítkování elektrospotřebičů
V příspěvku jsou uvedeny informace o povinném štítkování elektrospotřebičů uváděných na trh v ČR, stanovených vyhláškou.

I když štítkování elektrospotřebičů v zemích Evropské unie má již svou 25 let dlouhou historii, společná legislativa pro všechny členské země byla uplatněna až v roce 1992. Česká republika přijala potřebnou legislativu v roce 2001 a ukázalo se, že energetické štítky hrají při orientaci zákazníků, kupujících elektrospotřebiče, důležitou roli. Avšak díky tomu, že technický rozvoj jde neustále kupředu, vzniká potřeba aktualizace a rozšíření energetických štítků na další spotřebiče a úpravy jednotlivých energetických tříd.

Zákazník si totiž podle nich může srovnat nejenom prodejní cenu a další parametry spotřebiče, ale i odhadnout jeho provozní náklady v průběhu životnosti spotřebiče. Hlavním cílem této legislativy je totiž ochrana životního prostředí prostřednictvím informovaných spotřebitelských rozhodnutí a tlaku na výrobce, aby vyvíjeli úspornější modely.

Chladničky a mrazničky

Od dob zavedení energetického štítkování šel technický pokrok skutečně dopředu a v některých evropských zemích tvoří například chladicí zařízení (chladničky, mrazničky a jejich kombinace) v energetické třídě A až 50 % trhu, ve většině případů je to více než 20 % trhu. Podle průzkumu v obchodech tento podíl v České republice přesahuje 35 % a spolu se spotřebiči třídy B tvoří téměř 90 % trhu. Díky tomu začaly převládat názory o potřebě revize technické specifikace pro tyto spotřebiče, protože jejich zařazení do třídy A už nemusí nevyhnutně znamenat, že se jedná o špičkový spotřebič s nejlepšími parametry na trhu. Problémem však byla shoda v tom, je-li vhodné zavést nové energetické třídy, vystihující ještě lepší energetic-ké parametry, nebo zpřísnit stávající třídy A až G.

Dne 3. června 2003 schválila Evropská komise směrnici 2003/66/EC, která zavádí používání energetických tříd A a A pro chladničky, mrazničky a jejich kombinace. V ČR je od 1. 8. 2004 zrušen předpis 215/2001 Sb. a je plně nahrazen předpisem - vyhláškou 442/2004 Sb. , kterou se stanoví podrobnosti označování energetických spotřebičů energetickými štítky a zpracování technické dokumentace, jakož i minimální účinnost užití energie pro elektrické spotřebiče uváděné na trh.

Podle této vyhlášky musí mít chladničky a mrazničky ve třídě A spotřebu energie minimálně o 25 % nižší než spotřebiče třídy A. V našich obchodech sice již dnes můžeme najít spotřebiče třídy A , zatím se však jednalo o vlastní marketingovou iniciativu jednotlivých výrobců. V obchodech se však už každopádně nesetkáme s výrobky horšími, než je značení "D", v zemích Evropské unie je už povolen pouze prodej spotřebičů energetických tříd A až C.

Klimatizační jednotky

Změna je i v oblasti klimatizačních jednotek, kdy předpisem je stanoveno povinné štítkování těchto spotřebičů, určených k přímému prodeji. Směrnice EU o štítkování klimatizačních jednotek byla schválena v březnu 2002 pod číslem 2002/31/EC a povinné štítkování se vyžaduje od 30. 6. 2003. Implementace evropských technických norem v ČR se předpokládá do konce roku 2004.

Ostatní spotřebiče

Technologický pokrok se však nezastavil ani v dalších oblastech a EU proto připravila další novinky, energetickou certifikaci budov pro nové a rekonstruované budovy. Další připravovanou novinkou jsou energetické štítky pro osobní automobily.

Označení elektrických trub energetickým štítkem je již povinné i v České republice, doposud však mělo jinou podobu. U nás uplatňovaná podoba energetických štítků tyto spotřebiče nezařazovala do energetických tříd, udávala však spotřebu energie na zahřátí vnitřního prostoru trouby na 200 °C a na udržení této teploty po dobu jedné hodiny. Od června 2003 je i v zemích EU energetické štítkování povinné, štítky však mají tradiční podobu a uvádějí zařazení trub do energetické třídy. Po našem vstupu do EU byla evropská legislativa nadřazena české a týká se proto i této oblasti. Energetické štítky na elektrických troubách proto změnily podobu a obsahují klasickou škálu energetických tříd od A po G.

Další novinkou na trhu bude logo Energy star, určené pro osobní počítače, monitory, faxy, skenery, kopírky a tiskárny, tedy kancelářskou a výpočetní techniku. Logo, původně zavedené v USA, bude označovat spotřebiče s nízkou provozní a tzv. stand-by spotřebou energie.


Na závěr uvádíme seznam energetických spotřebičů, pro které je stanovena povinnost energetického štítku:

-automatické pračky

-bubnové sušičky prádla,

-pračky kombinované se sušičkou,

- elektrické chladničky, mrazničky a jejich kombinace,

-myčky nádobí,

-elektrické trouby,

-elektrické ohřívače vody,

-zdroje světla,

-předřadníky k zářivkám,

-klimatizační jednotky.

Každý výše uvedený spotřebič má vyhláškou stanoveny náležitosti a technické informace, které musí být na štítku uvedeny (přílohy 1-10 442/2004 Sb.).

Další informace na www.uspornespotrebice.cz.

AUTOR: JURAJ KRIVOŠÍK
SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů