Sobota, 20. dubna 2024

Důležité upozornění pro provozovatele zařízení spadajících do EU ETS

Provozovatelům, kteří ještě nemají u OTE otevřený účet povolenek či nejsou ve finální fázi jeho otevírání, nelze v žádném případě garantovat, že účet bude zprovozněn včas

Důležité upozornění pro provozovatele zařízení spadajících do EU ETS

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) společně s Operátorem trhu s elektřinou, a.s. (OTE) – správce rejstříku – upozorňují, že vzhledem k nutným krokům potřebným pro zprovoznění účtu provozovatelů v rejstříku povolenek, že těm provozovatelům, kteří ještě nemají u OTE otevřený účet povolenek či nejsou ve finální fázi jeho otevírání, nelze v žádném případě garantovat, že účet bude zprovozněn včas pro vyřazení povolenek, které lze provést jedině převodem z účtu v rejstříku.

 

MŽP i OTE samozřejmě vyvinou maximální úsilí pro řešení těch provozovatelů, kteří tuto záležitost řeší „na poslední chvíli“, ale vzhledem k nutným administrativním krokům jde o velmi obtížně zvládnutelný problém.

 

MŽP ani OTE není povinno upozorňovat provozovatele jmenovitě na to, že si mají účet otevřít!

 

V této souvislosti upozorňujeme zejména na následující:

 

-         pro jednání s OTE ohledně otevírání účtu není třeba čekat na vydání povolení, příslušnou dokumentaci pro uzavření smlouvy lze řešit paralelně – účet bude nicméně otevřen až po vydání povolení (nabytí právní moci příslušného rozhodnutí)

-         stejně tak není třeba čekat na rozhodnutí o alokaci u nových provozovatelů a u tzv. zapomenutých zařízení – kroky k otevření účtu lze řešit paralelně s přípravou rozhodnutí o alokaci

 

Současně připomínáme povinnosti pro provozovatele vyplývající z legislativy:

 

Pro zařízení, která byla provozována již v roce 2005 platí především následující:

 

1.      § 3 zákona stanoví, že zařízení stanovené v příloze č. 1 zákona je možno provozovat jen s povolením k emisím skleníkových plynů. Každý provozovatel takového zařízení, které bylo provozováno v lednu 2005 a dále byl povinen zažádat o povolení k emisím skleníkových plynů do 6 týdnů od nabytí účinnosti zákona – §20 zákona – (polovina února 2005). Provozování bez povolení či bez zažádání o povolení do stanovené doby znamená, že zařízení je provozováno v rozporu se zákonem. Toto jednání je dle § 18 zákona sankciovatelné.

 

2.      Provozovatel zařízení má povinnost zjišťovat emise v souladu s povolením a právními předpisy - §7 zákona

 

3.      Provozovatel zařízení  má dále povinnost  předložit výkaz emisí za předchozí kalendářní rok do 28. února běžného kalendářního roku - §7 zákona.

 

4.      Provozovatel je povinen předložit doklady o ověření množství emisí za předchozí kalendářní rok do 31. března běžného kalendářního roku - §7 zákona.

 

5.      Provozovatel je povinen vyřadit množství povolenek odpovídající emisím za předchozí kalendářní rok do 30. dubna - §12 zákona.

 

6.      Provozovatel je povinen hlásit ministerstvu  informace podle § 6 zákona (oznámení zamýšlené změny, změny údajů v povolení).

 

V této souvislosti upozorňujeme, že zejména body 2-6 jsou sice pevně vázány s povolením, nicméně nebylo-li dosud povolení vydáno, je jak provozovatel, tak případný ověřovatel povinen postupovat přímo v souladu s legislativou (zákon č. 695/2004, vyhláška č. 696/2004), protože povolení pouze konkretizuje obecné požadavky dané tímto zákonem a vyhláškou.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů