Pátek, 29. března 2024

Termín pro vykázání emisí skleníkových plynů na základě zákona 695/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů

Na základě platné novely zákona 695/2004 Sb. znovu připomínáme, že od letošního roku došlo ke sjednocení termínů pro zasílání emisního hlášení.
Termín pro vykázání emisí skleníkových plynů na základě zákona 695/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů

Emisní hlášení zasílá provozovatel narozdíl od minulého roku pouze jednou a to rovnou ověřený ověřovatelem emisí (na základě zákona) na základě formuláře pro vykazování emisí za rok 2006.
Výňatek z novely zákona 695/2004 Sb.:

§ 7

Zjišťování, vykazování a ověřování vykázaného množství emisí

(3) Množství emisí skleníkových plynů ze zařízení za kalendářní rok vykázané podle odstavce 1 a doklady o jeho ověření předloží provozovatel zařízení ministerstvu do 15. března následujícího kalendářního roku; pokud k tomuto dni není množství emisí vykázáno nebo doklady o jeho ověření předloženy, nebo pokud dle dokladů o ověření neodpovídá vykázané množství emisí požadavkům podle odstavce 1, ministerstvo o tom informuje správce rejstříku obchodování s povolenkami podle § 9. Správce rejstříku převod v tomto případě neumožní do doby, dokud provozovatel zařízení ověřením neprokáže, že vykázané množství emisí je v souladu se stanovenými podmínkami.

Formulář sloužící pro vykazování emisí, který byl již dříve provozovatelům a ověřovatelům emisí skleníkových plynů zaslán formou e-mailu je k dispozici ke stažení rovněž v sekci Legislativa stránek MŽP. Jedná se o prakticky stejný formulář jako v loňském roce - pouze titulní list je pozměněný pro větší přehlednost. Provozovatel zasílá poštou k 15. březnu podepsaný ověřovatelem pouze tento titulní list, který obsahuje vykázané množství emisí.
Dále bychom Vás rádi požádali o zaslání celého formuláře v elektronické podobě na adresu emission.trading@env.cz, kde do předmětu prosím uveďte pro naši snadnější orientaci v emailech text: "Emisní hlášení za rok 2006-CZ-0xxx-0x"
(Místo křížků čísla odpovídající platné verzi Vašeho povolení ... prosíme Vás o dodržení této identifikace do předmětu e-mailu pomocí čísla povolení, usnadní nám to vyhledávání mezi stovkami e-mailů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů