Pátek, 29. března 2024

Prezident podepsal novelu zákona o odpadech

Prezident podepsal novelu zákona o odpadech
Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o odpadech, která má znemožnit prodej kradeného šrotu ve sběrnách surovin. Zloději tak budou složitěji dostávat za uloupené kovy peníze. Prezident potvrdil znění novely, na kterém se shodla sněmovna potom, co přehlasovala pozměňovací návrhy Senátu. O rozhodnutí prezidenta dnes ČTK informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.
Provozovatelé sběren budou muset zaznamenávat množství a druh odpadu, který vykoupili. U strojních zařízení, uměleckých děl nebo pietních a bohoslužebných předmětů budou muset uvést i jejich popis, který umožní jejich dodatečnou identifikaci. Po dobu 48 hodin od jejich vykoupení s nimi nebudou moci nakládat, rozebírat je nebo prodávat dál. Stát tak chce zabránit krádežím na hřbitovech, ve velkém se například v Praze ztratila výzdoba hrobů vojáků padlých ve druhé světové válce. Známý je také případ krádeže bronzových náhrobních destiček z Národního hřbitova v Terezíně.
Nedávno krádež měděného kabelu znemožnila železniční dopravu v centru Prahy na půl dne.
Novela také upravuje výkup autovraků. Zavádí i poplatky za registraci ojetého auta do registru silničních vozidel. Poplatky se pohybují od 3000 do 10.000 korun podle toho, jakou emisní normu EURO vozidlo splňuje. Poplatek se platí při první registraci ojetého auta v tuzemsku, případně při první přeregistraci.
Novelu již dříve kritizoval Svaz průmyslu a dopravy. Podle něj zasáhne zejména malé podnikatele, především stavebníky, kteří odprodávají kovový odpad například z demolicí. Zákaz se ale podle svazu svými důsledky dotkne všech občanů, pro které se příliš rychlý pokles objemu výkupů kovových odpadů projevil ve zvýšení cen této druhotné suroviny. Loni se podle svazu vykoupilo ve sběrnách od fyzických osob 567.000 tun kovů za zhruba 4,5 miliardy korun.
Senát chtěl zpřesnit některá ustanovení novely tak, aby seznam odpadů, za které se nesmí platit v hotovosti, určoval prováděcí předpis. Vyhláška ministerstva životního prostředí by také měla určit seznam odpadu, u kterého musí kupující identifikovat prodávajícího. Prodávající by také musel u vybraných předmětů prokazovat jen čestným prohlášením, jak k nim přišel.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů