Pátek, 29. března 2024

Poslanci lidem usnadnili odevzdávání baterií a podnikatelům administrativu

Poslanecká sněmovna v pátek ve třetím a závěrečném čtení schválila návrh novely zákona o odpadech
Poslanci lidem usnadnili odevzdávání baterií a podnikatelům administrativu
která výrazně rozšiřuje možnosti zákazníků, jak se ekologicky zbavit vysloužilých baterií, zjednodušuje administrativu a upravuje pravidla pro recyklační poplatek za přeregistraci starších automobilů.

Návrh novely připravilo Ministerstvo životního prostředí a v polovině prosince 2008 jej schválila vláda.

Baterie a monočlánky
„Schválená novela zákazníkům zásadně zjednoduší odevzdávání vysloužilých baterií a monočlánků. Baterie by už proto neměly končit na skládkách, ve spalovnách nebo v příkopech, ale na recyklačních linkách“ vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko. Baterie v sobě totiž obsahují těžké kovy a další látky, které mohou při korozi kontaminovat půdu a především podzemní vody. Řadu kovů, které se v bateriích a monočláncích nacházejí, lze navíc znovu využít a šetřit tak přírodní zdroje.

Každý poslední prodejce, který má baterie a monočlánky ve své nabídce nebo prodává zboží na baterie, bude muset fungovat zároveň jako místo zpětného odběru. Nově se tak budou moci baterie a monočlánky běžně odevzdávat ve všech prodejnách elektro, foto-video, hodin, počítačové a telekomunikační techniky. V ostatních prodejnách v případě, že jejich rozloha je větší než 200 m2. Výjimkou jsou jen hotely, restaurace, drogerie a čerpací stanice. Všechna odběrní místa budou muset být viditelně označena a všichni prodejci budou muset zákazníky o nejbližším sběrném místě informovat.

Dnes zajišťuje zpětný odběr použitých baterií a akumulátorů především společnost Ecobat, sdružující 140 dovozců a výrobců pouze na základě dobrovolné dohody uzavřené s MŽP. Ovšem úspěšnost sběru je zatím velmi nedostatečná. V roce 2006 bylo odevzdáno pouze 6,4 % baterií uvedených na trh, v roce 2007 to bylo 8,7 % a loni 10,7 %. Zákon stanovuje výrobcům povinnost zajistit minimální úroveň zpětného odběru baterií a monočlánků 25 % do 26. září 2012 a 45 % do 26. září 2016.

Jednodušší a levnější administrativa
Novela také zjednodušuje a zlevňuje administrativu nakládání s odpady. „Téměř třicet tisíc podnikatelů, kteří dnes musí papírovat a hlásit produkci odpadů, novela této povinnosti zbavuje. Jde především o drobné podnikatele, kterým tato novela velice pomůže,“ říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.
Hlášení o produkci odpadů se bude podávat elektronicky, ale zejména se zvýší minimální hranice pro povinnost ohlašování o produkci a nakládání s odpady z 50 na 100 kg u nebezpečných odpadů a z 50 na 100 tun u ostatních odpadů.

Tím se významně sníží počet povinně hlášených údajů, které předávali především drobní podnikatelé. V konečném výsledku to bude o 40 % ohlašovatelů méně, ale zároveň se nezhorší přehled o produkci odpadů, protože tito drobní podnikatelé celkem nahlašovali údaje o pouhém 1,5 % z celkového množství odpadů (respektive pouze 0,014 % nebezpečných odpadů).

V absolutních číslech to znamená, že v běžných odpadech bude namísto dosavadních 30 500 podnikatelů muset produkci odpadů nahlašovat pouze 9 900 (počet hlášení klesne z 59 200 na 34 000). V nebezpečných odpadech klesne počet ohlašovatelů z 29 000 na 24 100 a počet hlášení z 37 500 na 32 600.

Pro podnikatele to bude znamenat také finanční úsporu. Náklady na dosavadní způsob ohlašování dosahovaly ročně více než 411 milionů korun. Novela tyto náklady sníží zhruba na 320 milionů. Pro menší podniky bude velmi důležitá i úspora času, který museli podnikatelé trávit s vyplňováním příslušných formulářů.

Recyklační poplatky za ojeté vozy
Novela také osvobozuje historická vozidla (a vozidla testovaná na historickou původnost podle zákona o provozu na pozemních komunikacích) od povinnosti zaplacení recyklačního poplatku při první registraci vozidla v ČR nebo jeho první přeregistraci po 1. lednu 2009. Od poplatku jsou osvobozeni také dědicové, těžce zdravotně postižení řidiči a také ti, kteří musí vůz přeregistrovat v důsledku zániku společného jmění manželů.

Novelu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Přeji příjemný zbytek dne a klidný víkend

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů