Pátek, 29. března 2024

Senátoři schválili emisní povolenky i odpadovou novelu

Senátoři schválili emisní povolenky i odpadovou novelu

Praha - Senátoři by na své červencové schůzi měli projednat celkem čtyřicet norem. Nejsledovanější asi bude hlasování o posunutí hranice trestní odpovědnosti a protikuřácká novela. Jelikož si některé body jednání ale senátoři předřadili, na tato témata se dostane zřejmě až zítra nebo pozítří. Dnes se zákonodárci věnovali hlavně ekonomickým tématům. Stihli projednat 17 návrhů, z toho dva vrátili zpátky sněmovně. Schválili například emisní povolenky pro elektrárenské firmy zdarma, novelu o odpadech, která by měla zlepšit podmínky pro sběr baterií, například rozšířením počtu sběrných míst, pravidla o sčítání lidu, bytů a domů, které proběhne v roce 2011 nebo novelu shromažďovacího zákona. Poslancům naopak vrátili novelu o obchodu s ohroženými druhy zvířat - kvůli drobným chybám například v překladu, a návrh, který měl zpřísnit kácení alejí.

K podpisu prezidenta putují například novely zákona o bankách, novela daňového řádu nebo pojišťovnictví. Dlouhá diskuse předcházela schválení novely zákona o spotřební dani, ke které dali poslanci přílepek ohledně emisních povolenek pro ČEZ a další elektrárenské firmy. Ty by jich měly část dostávat zdarma výměnou za modernizaci svých zařízení, aby byla šetrnější k životnímu prostředí. To kritizoval bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, podle kterého by ČEZ nestihl rychle schválit vše potřebné - v důsledku toho by stát v příštích letech přišel o částku kolem 68 miliard korun.

Senátoři nakonec schválili i očekávanou novelu shromažďovacího zákona. Dosud platila lhůta tří dní, během kterých mohli úředníci magistrátů ohlášené shromáždění zakázat. Toho často využívali přívrženci extremistických stran, když demonstraci ohlásili v pátek. Úředníci tak neměli dost času prověřit, jestli je důvod protest zakázat. Novela mění lhůtu tří dnů na tři dny pracovní.

Exekuce Exekuce

Horní komorou prošla i novela exekučního řádu, která by měla zamezit tomu, aby se lidem kvůli malé dlužné částce obstavil majetek v několikanásobně vyšší hodnotě. Exekuční řízení se má ještě před koncem roku zjednodušit a zrychlit.

I když nejsilnější senátorský klub, tedy ODS, na snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let trvá, s největší pravděpodobnostní neuspěje. ČSSD, KDU-ČSL a také Klub otevřené demokracie, teď už TOP 09 a starostové,  se totiž nechaly slyšet, že normu nepodpoří. Hranice by se tak vrátila zpět na původních patnáct let.

Nová protikuřácká pravidla z pera poslance ODS Borise Šťastného se budou projednávat také zřejmě až zítra. U tohoto zákona je skoro jasné, že bude schválen. Exministr zdravotnictví a senátor Tomáš Julínek chtěl původně v normě upravit některé věci, pak od toho ale upustil v obavě, že by zákon po vrácení do sněmovny jí podruhé neprošel. Podle návrhu si majitelé barů budou moci sami vybrat, jestli jejich podnik bude kuřácký, nekuřácký, nebo kombinací obou variant. Kouřit ve vlacích, zastřešených zastávkách a na krytých nástupištích zákon nedovoluje. Zákon také nově dává obcím možnost zakázat kouření na dětských hřištích, sportovištích, na akcích a v budovách určených pro děti.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů