Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda posoudí návrh na zjednodušení administrativy kolem odpadů

Vláda posoudí návrh na zjednodušení administrativy kolem odpadů

Administrativa doprovázející nakládání s odpady by od příštího roku měla být jednodušší. Počítá s tím novela zákona o odpadech, kterou v úterý vládě předloží ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Některé změny ale kritizují kraje a ministerstvo zdravotnictví.

"Původci odpadů kromě obcí nově nebudou povinni zpracovávat plán odpadového hospodářství, odpadový hospodář bude mít možnost vykonávat svou funkci pro libovolný počet původců, oprávněných osob a provozoven, původce nebezpečných odpadů již nebude muset žádat o souhlas k jejich shromažďování a evidence při přepravě nebezpečných odpadů bude vedena elektronicky bez nutnosti vyplňování a rozesílání několika evidenčních listů," vypočítává změny materiál připravený pro jednání vlády.

Tři kraje a ministerstvo zdravotnictví nechtějí, aby byla zrušena povinnost mít souhlas k nakládání s nebezpečnými odpady i v případě, že jde pouze o krátkodobé soustřeďování odpadů v místě jejich vzniku. Podle autorů novely se v důsledku změny nezvýší riziko ohrožení životního prostředí, protože původci nebezpečného odpadu musí plnit veškeré požadavky uvedené v zákoně, tedy shromažďovat je odpovídajícím způsobem na odpovídajících místech a vést evidenci. Souhlas byl často pouze formálním aktem, který pouze konstatoval, že právní předpisy musí být dodržovány, konstatuje ministerstvo.

Druhým sporným bodem je pak zrušení povinnosti původce odpadů zpracovávat plán odpadového hospodářství. Tato povinnost zůstane zachována pouze pro obce, proti je Zlínský kraj. Podle ministerstva povede změna ke snížení administrativní zátěže u původců odpadů a částečně také u veřejné správy. "Bylo vyhodnoceno, že se jedná o ne zcela účelný administrativní požadavek s malou odezvou pro praktické využití, který není ani vyžadován právními předpisy EU," soudí MŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů