Sobota, 20. dubna 2024

Vyškov: Lidem vadí vodní kámen

Vyškov: Lidem vadí vodní kámen

Vyškov - Vyškovští vodaři hledají způsob, jak snížit tvrdost vody v okresním městě. Obyvatelé se možná brzy dočkají změny.

Neúnavné odstraňování silného povlaku v hrncích nebo třeba varných konvicích. To je častá práce vyškovských hospodyněk. Kvalita vody v okresním městě se totiž nejenom podle nich v posledních letech zhoršila.

„Vodní kámen v konvici musím odstraňovat každý týden. Voda je teď tak špatná, že by mi mohla ničit elektrické spotřebiče. Proto občas nechám běžet pračku s octovou vodou, abych kámen odstranila,“ postěžovala třeba Petra Supová. Ta si také myslí, že kvalita vody byla dřív lepší. „Vadí mi také její zápach. Je totiž značně cítit chlórem. Ani barva není zrovna nejlepší,“ doplnila obyvatelka.

Její slova potvrzuje i Jana Burianová. „Konvici musím často čistit. Pokud to neudělám, zanese se sítko a voda potom neteče. Je to dlouhodobý problém,“ myslí si Burianová.

Tvrdost vody přináší komplikace také městu. „Kámen se usazuje třeba v topných soustavách. A samozřejmě s tím mají problém lidé v některých částech města,“ uvedl vyškovský starosta Petr Hájek.

Kvalita vody se podle něj zhoršila před několika lety. Město, jakožto jeden z akcionářů společnosti Vodovody a Kanalizace, se problémem zabývá. „Připadají v úvahu dvě řešení. Můžeme vodu upravovat centrálně bezpečnou chemií. To ale zvýší cenu všem, a to i těm, kteří potíže nemají. Nemuselo by se jim to líbit,“ upozornil starosta.

Druhou možností je podle něj úprava vody jen v místě, kde se vyskytují potíže, pomocí speciálního elektrického zařízení.

O problému ví také vedení vyškovské společnosti Vodovody a kanalizace. „Jednáme o tom s vedením Vyškova a správcem bytového fondu. Všichni máme zájem, aby se situace vyřešila. Je totiž pravda, že přípustné hodnoty mírně překračujeme, konkrétně ve Vyškově,“ informoval ředitel vodařů Vladimír Kramář.

el vodařů Vladimír Kramář. Ten však také upozornil, že podnik musí najít přiměřenou míru, jak vodu upravit. „Nemůžeme měnit kvalitu vody tak, aby vyhovovala dokonale jen myčkám a varným konvicím. Tím by se zase zhoršily její pitné vlastnosti,“ řekl ředitel podniku.

Jaké opatření nakonec vodaři přijmou, zatím neví. „Vedeme jednání. Spolupracujeme také s odborníky. Na základě toho potom budeme postupovat. Zatím nemohu říct, co bude výsledkem,“ uvedl Kramář.

Podle něj to ale může přinést pro firmu další náklady, například na zaplacení chemikálií pro snížení tvrdosti. „Řešení přijmeme v řádu týdnů nebo měsíců. Záleží na okolnostech,“ naznačil ředitel.
 Josef Koudelka

MOJE VYŠKOVSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů