Úterý, 23. dubna 2024

Voda z kohoutků je kvalitní, není důvod se bát ji pít

Voda z kohoutků je kvalitní, není důvod se bát ji pít

Kladno - Významnou úsporu v rodinném rozpočtu může znamenat používání pitné vody z kohoutku před prodávanými balenými vodami v obchodech. Jeden litr vody tekoucí z vodovodní sítě společnosti Středočeské vodárny (SV) stojí ve vodném pouze 3,6 haléře.

Za balenou vodu zákazníci zaplatí téměř dvěstěkrát více. Navíc je nutné ji složitě dopravovat a plnit do plastových lahví, které, pokud nejsou recyklovány, zatěžují životní prostředí. Někteří výrobci balených vod stejně plní obsah lahví svých produktů právě vodou z vodovodní sítě.

„Hlavním rozdílem mezi balenou vodou a vodou z kohoutku je hygienické zabezpečení. U vody z vodovodu je používán chlór, který zaručuje její bakteriologickou nezávadnost. Mnozí odběratelé oponují tím, že chlór je z vody cítit. Protože se ale jedná o těkavou látku, mohou se snadno jeho vlivu na chuť a aroma sami zbavit. Stačí natočenou vodu ponechat před konzumací odstát v uzavřené skleněné lahvi v chladničce několik hodin nebo přidat do vody pár kostek ledu či kapek citrónu,“ radí generální ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup.

„Kvalita dodávané pitné vody je kontrolována v souladu platnou legislativou. Při distribuci podstupuje řadu kontrol a odpovídá přísným kritériím kvality. V regionu, kde působí Středočeské vodárny, ji nepřetržitě sleduje útvar laboratoří pitných a odpadních vod. Každý týden se odebírají vzorky vody přímo ve zdrojích pitné vody a třikrát týdně u spotřebitelů,“ upřesnil Soukup.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů