Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pitná voda? Lepší z kohoutku

Pitná voda? Lepší z kohoutku

V Libereckém kraji se lidem vyplatí pít vodu z kohoutku. Téměř všude je bez závad

Liberecký kraj - Když vodu, tak z kohoutku, nebo raději balenou v lahvi? V Libereckém kraji mohou lidé v klidu ušetřit, protože voda z vodovodu zde je velmi kvalitní. Jediná rizika hrozí u vody ze studen. Jen během letních měsíců udělili v těchto případech hygienici šest zákazů zásobování pitnou vodou.

„Zákazy se týkaly stravovacích zařízení na Semilsku a Jablonecku a jedné letní rekreace,“ prozradila mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. „Vzhledem k tomu, že v těchto lokalitách je takových provozů kolem tří set, jsou výsledky velmi uspokojivé,“ dodává Balašová.

Voda z vodovodu je dobrá v celém kraji Voda z vodovodního potrubí je podle hygieniků velmi dobrá prakticky v celém kraji, ale i přes to se tu a tam objevují místa, kde je její kvalita horší.

„V některých menších zásobovaných oblastech je voda, která v několika ukazatelích nevyhovuje přísným požadavkům právních předpisů a pro její užívání je vydané časově omezené povolení,“ potvrdila Balašová. „Ve všech těchto případech je však splněna základní podmínka, totiž že dočasné užívání takové vody k pitným účelům nepředstavuje žádné zdravotní riziko,“ dodává mluvčí.

Podle hygieniků ovšem tyto oblasti neustále ubývají, čímž se kvalita vody v kraji stále zvyšuje. Lidem se tak vyplatí pít vodu z kohoutku, než si ji kupovat balenou v lahvích. „Piju vodu z kohoutku pořád. Bydlím v centru Liberce a voda je zde dobrá, takže ani nemám důvod si ji nějak často kupovat v obchodě. Stejně pak prázdné lahve využívám k tomu, abych je naplnil právě vodou z vodovodu,“ prozradil Ondřej Vlach z Liberce. Kvalitu pitné vody v Libereckém kraji obstarává celá řada čističek, jako je například u nádrže Souš v Jizerských horách, která zásobuje Jablonec nad Nisou a část Liberce. Zde probíhá rozsáhlá rekonstrukce. Vodohospodáři a Liberecký kraj tak investují do vodárenských projektů miliardy korun, přičemž se spoléhají také na dotace státu a Evropské unie. „Celková výše investic v období 2005 až 2010 dosáhne sedmi miliard korun, přitom jen letos to bude přes miliardu. Na zbývající roky nám ještě chybí přibližně tři miliardy,“ říká mluvčí společnosti Severočeská vodárenská Dagmar Haltmarová.

Mezi největší investice patří projekt Lužická Nisa, který si vyžádá 31,5 milionů eur. Jeho součástí je právě rekonstrukce úpravny vody Souš, která bude hotová na konci příštího května, a také dostavba kanalizace mezi Libercem a Jabloncem, kterou vodohospodáři dokončí o tři měsíce později. „V příštím roce zahájíme akci Čistá Ploučnice na Českolipsku za šest set miliard,“ dodává Haltmarová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů