Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihočeský vodárenský svaz zvyšuje kvalitu pitné vody

Jihočeský vodárenský svaz zvyšuje kvalitu pitné vody

Jihočeský vodárenský svaz vynakládá milióny korun, aby udržel a zvýšil spolehlivost dodávek vody. Má za sebou investici do kalového hospodářství v úpravně vody v Plavu a také úpravu dálkového potrubí pro oblast Táborska a Milevska. To pozitivně ovlivní kvalitu vody v potrubí. 

Jak řekl ředitel Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ, na projekt se podařilo získat téměř 7 miliónů euro z evropských zdrojů a ještě ušetřili na další akci: "narozdíl od jiných akce, kde se záležitosti zdražují, požádali Evropskou komisi, že za stejný schválený objem zvládneme daleko více práce. Vyčlenili jsme určitou část, která směřovala právě ke zlepšení primární kvality vody. Za celkovou částku 707 tisíc euro jsme navíc zrekonstruovali dvě usazovací nádrže a kompletní technologii vápenného hospodářství v úpravně vody Plav. V současné době jsou práce dokončeny a probíhá zkušební provoz."

Jak Antonín Princ dodal, vodohospodářům přitom nejde jenom o zlepšování kvality dodávané pitné vody. Například rekonstrukce technologií kalového hospodářství v úpravně vody v Plavu se dá označit i za ekologickou investici.

"Kaly, které se usazovaly v kalových lagunách a pak se odvážely na centrální skládku v Mydlovarech, se různě ukládaly zpět do přírody. V současné době kaly procházejí daleko kvalitnějších zahuštěním a používají se jako základ do kompostáren," doplnil Princ.

Římovské přehrada, respektive úpravna vody v Plavu, zásobuje pitnou vodou na 390 tisíc obyvatel Jihočeského kraje.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů