Pátek, 29. března 2024

Voda bude buď drahá nebo znečištěná

Voda bude buď drahá nebo znečištěná

ČESKÁ REPUBLIKA - Růst cen vodného a stočného překročí zřejmě ve většině měst Královéhradeckého kraje deset procent.

Zdražení o téměř 15 procent ohlásil už podnik Vodovody a kanalizace (VaK) Hradec Králové a VaK Náchod ji zvýší o 11,3 procenta.

Důvodem růstu cen je především nutnost získat investiční prostředky na rekonstrukci čističek a kanalizační sítě. Města, která svěřila distribuční sítě vodovodů a kanalizací do nájmu soukromých firem, totiž nemohou počítat se slíbenými dotacemi z EU. Jejich obyvatelé proto zaplatí všechny náklady na nezbytné úpravy a dosažení ekologických parametrů čističek z vlastní kapsy. Nic na tom nemění ani fakt, že krajskému městu pomůže čerpat investiční peníze předplacený nájem z pronajaté distribuční sítě. Nakonec to stejně budou občané, kdo zaplatí všechny náklady.

Náchodský VaK má zdražením vody získat zhruba 17milionovou rezervu na plánované rekonstrukce. Lidé na Královéhradecku v příštím roce zaplatí o osm korun víc za kubík vody a na Náchodsku cena přesáhne 55 korun. Průměrná tříčlenná rodina tak zaplatí za vodu navíc přes 600 korun ročně.

Také obyvatelé Ostravy za vodu připlatí. Od ledna za vodné a stočné dají 56,18 koruny za metr krychlový, zatímco letos platí 51,06 koruny. Podle Ostravských vodáren a kanalizací je důvodem předpokládaný růst nákladů. Např. u stočného se projeví v tom, že OVaK musí u vypouštěných vod v souladu se směrnicí EU snížit obsah fosforu a dusíku, což do doby, než projde ostravská čistírna odpadních vod rekonstrukcí, bude možné pouze chemicky. A tedy dráže. Spotřeba vody letos činí v Ostravě necelých 107 litrů na osobu denně, oproti loňsku téměř o dva litry méně.

Také na Žďársku bude pitná voda od ledna dražší, a sice o 8,4 procenta. Za metr krychlový vody včetně stočného budou obyvatelé tohoto regionu platit 64,20 koruny, což je o pět korun více než dosud. Cenu ovlivňují stoupající výrobní náklady a nutné investice do infrastruktury, sdělil ČTK ředitel žďárské divize Vodárenské akciové společnosti Karel Fuchs. Od ledna 2009 podraží voda zřejmě i na Jihlavsku a na Třebíčsku, nové ceníky tam ale ještě nebyly schváleny.

Cena vodného a stočného na jihu Čech vzroste příští rok v průměru o osm procent. Odhaduje to firma Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (VaK JČ), největší správce sítí v kraji, který zásobuje přes polovinu obyvatel regionu. V některých malých obcích, kam Vak JČ dodává, ale může jít až o pětinový růst. Důvodem je výrazně podhodnocená cena a nutnost získat peníze na obnovu zastaralých sítí. Konečné účty však může ovlivnit i hospodářská krize, řekla pro ČTK Renáta Kollarczyková z oddělení marketingu společnosti.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů