Pátek, 29. března 2024

Normám nevyhovělo v Olomouci přes 40 procent vzorků vody

Normám nevyhovělo v Olomouci přes 40 procent vzorků vody
Více než 40 procent vzorků vody, které si nechali zdarma otestovat Olomoučané při pondělním dni otevřených dveří ve vodohospodářských zařízeních, nevyhovělo normám. Hlavní příčinou bylo zejména množství dusičnanů ve vodě, kterou proto nelze využívat jako pitnou, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Moravská vodárenská (MOVO) Helena Koutná. Den otevřených dveří se uskutečnil při příležitosti nedělního Světového dne vody.
    Pracovníci vodohospodářské firmy otestovali podle mluvčí v olomoucké úpravně vody a čistírně odpadních vod celkem 275 vzorků vody. "Normám nevyhovělo odhadem 42 procent z nich. Voda, kterou návštěvníci přinesli, pocházela ze studní. Podle vyjádření lidí neslouží k pití, ale k zalévání. Chtěli si ji prý jen otestovat," uvedla Koutná.
    Den otevřených dveří MOVO uspořádala také v prostějovské čistírně odpadních vod. Tam lidé přinesli 60 vzorků, normy pitné vody nesplnilo 16 procent z nich. Díky rozboru vody se lidé dozvěděli podle mluvčí orientační hodnoty dusičnanů, tvrdosti vody a amoniaku.
    Zájemci si mohli v pondělí prohlédnout také bývalou olomouckou vodárnu ve Chválkovicích, kde při příležitosti dne otevřených dveří roztočil svá kola původní parní stroj z roku 1889, který zásoboval více než 70 let pitnou vodou krajské město. Možnosti nahlédnout do bývalé vodárny a úpravny vody v olomouckém Černovíře a čistíren odpadních vod v Olomouci a Prostějově využilo celkem 534 lidí.
    Valné shromáždění OSN vyhlásilo 22. březen Světovým dnem vody před 17 lety. Světový den vody dává možnost organizacím, zájmovým skupinám i soukromému sektoru uvědomit si stále rostoucí význam vody.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů