Středa, 24. dubna 2024

Voda z vodovodu v českých restauracích? Vzácnost

Voda z vodovodu v českých restauracích? Vzácnost
Jako projev slušnosti a vstřícnosti vůči hostům je vnímán džbánek vody z vodovodu v restauraci. Drobnost, kterou návštěvníci gastronomických zařízení v mnoha zemích považují za samozřejmost, je však v českém prostředí mnohdy nedostupná. Výmluvy na hygienickou závadnost podle aktivistů bojujících za vodu z kohoutku neobstojí.

"Jako hosta mě nesmírně potěší, dostanu-li na stůl džbán dobré vody. Nejde zdánlivě o nic, ale je to obrovské gesto vstřícnosti," řekl Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Podle něj je pouze na provozovateli restaurace, zda karafu s vodou na stůl nabídne. "Jestli restaurace ví, že jí z vodovodu teče dobrá voda, není důvod, proč by ji s plátkem citronu a trochou ledu, nebo i bez něj, nenabídla," míní.

Důvody pro vodu z vodovodu na stole restaurací a kaváren jsou podle zastánců tohoto způsobu stolování ekonomické, ekologické i zdravotní. Odmítají argumenty, podle nichž voda z vodovodu je hygienicky závadná. "Kdyby voda byla závadná, restaurace musí být zavřená," řekla zakladatelka webu vodovoda.cz Václava Kunová. Na stránkách, které informují o "vodní" situaci v českých stravovacích zařízeních, přináší pak stanovisko ministerstva zdravotnictví.

"V případě, že voda je dodávána do zařízení společného stravování z vodovodu pro veřejnou potřebu, má provozovatel tohoto vodovodu povinnost zajistit, aby dodávaná pitná voda měla jakost pitné vody," uvádí ředitel odboru Jaromír Hrubý. Osoba, která stravovací zařízení provozuje, pak je podle tohoto vyjádření "povinna používat jen vodu pitnou, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak, nebo druh činnosti nevyžaduje nebo neumožňuje užití vody jiné jakosti".

Hosté se nechtějí hádat s obsluhou

Obavy z možného konfliktu s personálem odrazují návštěvníky, kteří by o tuto "pozornost" stáli. "Vodu z kohoutku bych na stole uvítala. Nechci se ale přít s obsluhou," říká Markéta, která prý nemá dobré zkušenosti s podobným požadavkem. Zákazníci se tak musejí spokojit s průmyslově balenou vodou, která je někdy dražší než sklenice vína.

Zájemci o vodu z vodovodu upozorňují, že pokud by z kohoutku netekla pitná voda, pak by restaurace nemohla nabízet led, polévky ani čaje. Podle nich odmítání vody má pouze materiální pozadí. Majitelé restaurací se prý obávají, že jim voda na stole "ekonomicky uškodí". "Problém je asi v tom, že ceny pokrmů jsou vykalkulovány tak, aby byly co nejnižší. Snaží se 'dotovat' jídlo vodou. To není asi zcela v pořádku. Jídlo by mělo mít odpovídající cenu, ale za vodu by člověk platit neměl," řekla Kunová. Upozornila, že restaurace, které nabízejí kvalitní pokrmy, vodu většinou bez problémů přinesou.

Aktivisté zároveň popírají, že by je k požadavkům na vodu z kohoutku motivovala snaha snížit výdaje v restauraci. "Všude v civilizovaném světě je to běžné. Je to ekologické, zdraví prospěšné a samozřejmě i ekonomické. Nejde nám ale ani tak o to, abychom ušetřili, ale spíš o princip. Člověk by měl mít možnost dát si sklenici vody a teprve potom vybírat další nápoje," řekla Kunová.

Samoobsluha? Hlavně s noblesou

Stránky bojovníků za vodu z kohoutku nabízejí rady, jak se k nápoji dostat. Pokud obsluha vodu podat odmítne, doporučují dojít k baru a tam si tekutinu natočit samostatně. "Budeme-li vykázáni i odtamtud, tak na záchod (do umyvadla)... Hlavně s noblesou, žádné rozčilování!" radí jeden z účastníků diskuse.

Podobné problémy s vodou jako v Česku byly podle Kunové také v Anglii a dalších zemích. "Někdo musí udělat iniciativu a rozvířit stojaté vody. Nebude to ale jednoduché," míní zakladatelka vodní iniciativy. Podporu politiků podle ní zatím čeští aktivisté v tomto směru nemají. "Zkusili jsme oslovit pražského primátora, ale nepodařilo se. Budeme v tom pokračovat," uvedla.
Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů