Úterý, 19. března 2024

Nová móda: Voda z kohútika je hitom svetových reštaurácií!

Nová móda: Voda z kohútika je hitom svetových reštaurácií!

V reštauráciách po celom svete zavládla nová móda – namiesto balených minerálok sa pije čistá voda z vodovodného kohútika.

Táto móda ovládla skutočne mnohé kúty zeme, v Česku dokonca počas letných prázdnin odštartuje aj kampaň na podporu pitia vody z vodovodov. „Vznikne online mapa reštaurácií, ktoré sa k projektu pripoja, a podniky môžu byť aj špeciálne označené,“ cituje český internetový server idnes.cz Marcelu Dvořákovú, hovorkyňu vodárenskej spoločnosti Veolia Voda.

Mnohé reštaurácia momentálne vodu zdarma dávajú iba ku káve. Liter vody má skutočne zanedbateľnú cenu a reštaurácie podľa Dvořákovej na tom, že budú hosťom zdarma ponúkať vodu, neprerobia. Niektorí hostinskí však nie sú takí optimistickí. Liter vody síce stojí málo, ale treba si k celkovej sume prirátať aj náklady na umývanie pohárov, karáf a chladenie vody na správnu teplotu.

Stane sa teda voda z vodovodu hitom aj v českých reštauráciách? Podľa idnes.cz je väčšina zákazníkov dokonca ochotná zaplatiť za vodu z vodovodu, pokiaľ by bola lacnejšia ako balená. Reštaurácie by tak mohli na čistej vode z vodovodu dokonca zarobiť.

Autor:  Čas.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů