Pátek, 29. března 2024

PERLIVÁ VODA ZAŽENE ŽÍZEŇ LÉPE?

PERLIVÁ VODA ZAŽENE ŽÍZEŇ LÉPE?

Perlivá voda zažene žízeň rychleji, někomu však ze zdravotních důvodů vyhovuje více voda bez bublin. Odborníci zdravým lidem doporučují oba typy střídat. Perlivou vodu by podle nich neměli dostávat kojenci, vadí i lidem s nemocným srdcem či žaludečními vředy.

Také po některých operacích ji lékaři nedovolují, protože může dráždit pooperační jizvy.

Podle vedoucího národní referenční laboratoře pro pitnou vodu Státního zdravotního ústavu Františka Kožíška je pocit osvěžení z perlivé vody větší jen zdánlivě. Je dán tím, že oxid uhličitý způsobí prokrvení sliznic a vyvolá pocit brnění. Pokud se pije nápoj velmi chladný, překrvení se ještě zvyšuje.

Brnivý pocit a následné říhání vedou k tomu, že člověk pije pomaleji a po menších doušcích. Pocit sucha v ústech, který se podílí na pocitu žízně, se tak odstraní menším množstvím vody. To je podle Kožíška výhoda problematická. "Žízeň je známkou dehydratace organismu. Je signálem, že je třeba napitím doplnit deficit tekutin," vysvětlil. Navíc oxid uhličitý mírně zvyšuje tvorbu moči, a tak když člověk pije jen perlivou vodu, může to vést k opačnému účinku, ještě větší dehydrataci.

Sycená voda může u kojenců vyvolat zvracení s rizikem vdechnutí zvratků a zadušení. Kardiaci by měli vědět, že oxid uhličitý v žaludku zvedá bránici a tlačí na oblast hrudní dutiny, po vstřebání zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci. Perlivá voda se nedoporučuje rovněž pacientům se sklonem k nadýmání a poruchami trávení, jako říhání nebo překyselení žaludku.

   Vody s přirozeně vyšším obsahem oxidu uhličitého bývaly od pradávna tradiční nápojem, v Německu se nazývaly vinné nebo pivní prameny, v českých zemích a na Slovensku kvasná voda či medokyš. "Tyto nápoje lze k občasné konzumaci doporučit. Pravidelnou konzumaci uměle sycených vod ale doporučit nelze, a to ani zdravým lidem," upozornil Kožíšek. Výrobci balených vod by podle něj měli na etiketách vždy informovat, že do nápoje byl dodán oxid uhličitý a v jakém množství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů