Středa, 24. dubna 2024

Voda v kontrolovaných studánkách na Vsetínsku není pitná, kvalita vody se zhoršila

Voda v kontrolovaných studánkách na Vsetínsku není pitná, kvalita vody se zhoršila

Ani jedna z kontrolovaných studánek na Vsetínsku neobsahuje pitnou vodu, vyplynulo to z aktuálního rozboru vody. Jan Štěpaník z odboru životního prostředí radnice agentuře Mediafax sdělil, že oproti předchozím rokům se kvalita vody ve studánkách výrazně zhoršila.

Chemickému a mikrobiologickému rozboru bylo podrobeno sedm tekoucích studánek, a to na Dušné, v Janišově nad zahrádkami, Jasenka - Vlkoška, Díly - Ježůvka, Žebračka na Ohradě, v Semetíně a v Americe. "Ačkoliv všechny studánky mají po chemické stránce vodu vyhovující, parametry vyhlášky pro pitnou vodu nesplňuje ani jedna z nich. Dokonce ani studánka na Dušné, která byla v jiných letech bezproblémová," řekl Václav Janík, vedoucí laboratoře společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín, která rozbory prováděla.

Ve všech sledovaných vodních zdrojích byly objeveny nežádoucí bakterie indikující fekální znečištění, přičemž jejich množství bylo v některých vzorcích v porovnání s předcházejícím rokem několikanásobně vyšší. "Mezi nejhoršími je třeba jmenovat studánky Díly - Ježůvka a studánku v Semetíně, špatně jsou na tom i studánky Vlkoška v Jasenicích a v místní části Amerika," podotkl Janík s tím, že vodu z těchto studánek nelze v žádném případě doporučit k přímému pití, pouze po převaření. Na kvalitě vody se podle něj projevily především přívalové deště a bouřky z uplynulých týdnů. "Je tedy pravděpodobné, že situace se může zlepšit," dodal Janík.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů