Pátek, 19. dubna 2024

Zahájena výstavba vodovodního přivaděče ze Souše do Harrachova

Zahájena výstavba vodovodního přivaděče ze Souše do Harrachova

Severočeská vodárenská společnost a. s. (SVS) dne 29.7. slavnostně zahájila další z naplánovaných investičních akcí roku 2009. Jedná se o výstavbu 13 km vodovodního přivaděče z úpravny vody Souš do Harrachova v celkovém finančním objemu téměř 90 milionů korun (bez DPH).

Slavnostní akce se v obci Kořenov zúčastnili členové orgánů a managementu investora (Severočeská vodárenská společnost), sdružení zhotovitelů ( Sdružení Syner - JSS), samospráv, státní správy a další významní hosté. Vedle projektu Lužická Nisa jde v Libereckém kraji o letos druhou největší investiční akci SVS.

Petr Skokan, předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti, uvádí: "Tento projekt byl připravován tak, aby jeho realizace plynule navázala na zakončenou rekonstrukci úpravny vody Souš. Výstavba 13 kilometrů vodovodního přivaděče odstraní dlouhodobé problémy s dostatkem a kvalitou pitné vody v Harrachově."

"Vzhledem k rostoucím nárokům na kvalitu místních vodních zdrojů a nutnosti rekonstrukce úpravny vody v Harrachově vznikla potřeba vybudovat nový přivaděč. Po jeho dokončení bude tento sloužit jako jediný přívod pitné vody do Harrachova a okolí. Protože trasa povede částí chráněné krajinné oblasti, vyskytují se zde různá stavební specifika. Jedním z nich je, že na vybraných lokalitách budou výkopy prováděny pouze ručně," doplňuje za vedoucího člena sdružení zhotovitelů Robert Špott, výkonný ředitel SYNER, s. r. o.

Více o stavbě:

Trasa vodovodního přivaděče v celkové délce 12,702 km prochází katastrálním územím Desná III, Polubný a Harrachov. Zvolená trasa zajistí zásobování Harrachova, kde jsou místní zdroje nekvalitní anebo v období zámrzu zanikají. Přívodní řad je proto navržen pro průměrný průtok 30 l/s a maximální průtok až 40 l/s. Cílem projektu je zajistit zásobování kvalitní pitnou vodou ze Souše pro celkem 2 000 trvale připojených obyvatel (v sezóně až 10 000 obyvatel, včetně rekreantů). Trasa bude vedena převážně v komunikacích a cestách. Výjimku tvoří 250 metrů dlouhý úsek v lesním průseku sjezdové tratě Mýtiny v KRNAPu a cca 500 metrů je vedeno po loukách. Výškově začíná přivaděč u úpravny vody Souš (750 m. n. m.), překonává 785 m.n. m. v Polubném a 731 m. n. m na Mýtinách. Klesá na 624 m. n. m. při přechodu Jizery v Horním Kořenově a na 649 m. n. m. při přechodu Milnice v Harrachově. Uvedené výškové poměry vyžadují umístění dvou čerpadel s rozpětím 10 - 30 l/s v objektu úpravny vody Souš.

Jako trubní materiál bude použit odolný vysokohustotní polyetylén (HD-PE) a pro úsek v délce 890 metrů v údolí Jizery tvárná litina. Vzhledem k tomu, že v uvedené oblasti v období listopad - duben leží cca 150 dní sněhová pokrývka, bude potrubí uloženo ve větší hloubce, než je obvyklé v jiných regionech: 75% trasy bude v hloubce 1,8 - 2 metry a 11% trasy dokonce v hloubce přes dva metry.

Investiční akce SVS je v celkovém finančním objemu 89,943 milionů korun (bez DPH). Zhotovitelem stavby je na základě výsledku výběrového řízení "Sdružení Syner - JSS", jež tvoří společnosti Syner s. r. o. a Ještědská stavební společnost spol. s r. o. Staveniště bylo předáno zhotoviteli 10. července 2009. Stavební práce byly zahájeny 15. července v obci Kořenov a mají být ukončeny do 31. října 2010.

http://www.mesto-desna.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů