Úterý, 16. dubna 2024

Jihočeský vodárenský svaz chce napojit Slaník na vodní zdroj Římov

Jihočeský vodárenský svaz chce napojit Slaník na vodní zdroj Římov

Jihočeský vodárenský svaz hodlá napojit Slaník na vodní zdroj Římov. Podmínkou je, že obec Slaník bude sama chtít napojením na Římov své letité problémy s pitnou vodou řešit.

Jihočeský vodárenský svaz je připraven pomoci obci Slaník s řešením jejich letitých problémů se zásobováním pitnou vodou. Ve čtvrtek 13. srpna bude tento bod projednávat i nové obecní zastupitelstvo. "Problém je řešitelný. Základní podmínkou ale je, že sama obec bude mít zájem o napojení na kvalitní zdroj pitné vody z Římova za podmínek, které jsou platné pro všechny odběratele, tedy města a obce, v kraji," říká ředitel svazu Antonín Princ. Ten je vlastníkem dálkového vodárenského řadu, který vede pár set metrů od obce a už z dob jeho výstavby do nedalekých Strakonic má šachtu s odbočkou pro možné napojení.

"Nechci předbíhat rozhodnutí zastupitelů, ale vím, že většina obyvatel je pro napojení na jihočeskou vodárenskou soustavu. Ta by nás starostí s kvalitou vody jednou pro vždy zbavila a vytvořila prostor pro další rozvoj obce," říká nový starosta Josef Bátovský. Podle něho druhá možnost, prohloubení místních vrtů, je drahá a nezaručuje, že obecní voda z nich bude lepší než současná. Ta už několik let kvůli vysokému obsahu dusičnanů nesplňuje parametry pro pitnou vodu a lidem tak teče z kohoutků jen voda užitková.

Jihočeský vodárenský svaz na toto téma s představiteli obce jednal už v říjnu 2005, následně vypracoval projektovou dokumentaci a připravil podklady pro majetkové projednání, včetně konceptů smluv o smlouvách budoucích, a byl připraven podat žádost o územní rozhodnutí. To se ale nestalo, neboť obec svazu nepředala projednané smlouvy. Proto i podání žádosti na územní rozhodnutí bylo bezpředmětné.

"V současné době jsou už všechna vyjádření neplatná. Pokud je teď už větší vůle problémy řešit, jsme připraveni vstoupit aktivně do jednání s obcí tak, aby její obyvatelé měli ve svých domácnostech kvalitní pitnou vodu co nejrychleji," uzavřel Antonín Princ.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů