Pátek, 29. března 2024

Nový filtrační systém BASF: Aby byl vždy dostatek čisté vody

Nový filtrační systém BASF: Aby byl vždy dostatek čisté vody

To, co je pro nás samozřejmostí, pro jiné představuje nedostupný luxus. Řeč je o pitné vodě, k níž nemá přístup více jak miliarda lidí na celém světě. Výsledkem jsou závažné žaludeční infekce a střevní onemocnění, na které dle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírá ročně až 1,8 milionů lidí. Švýcarská společnost Vestergaard Frandsen společně s německým chemickým koncernem BASF vyvinula přenosný filtrační systém na čištění vody LifeStraw Family, který přináší nové řešení problémů s pitnou vodou v rozvojových zemích a oblastech bez příslušné infrastruktury na úpravu vody. Tato novinka umožňuje účinně a rychle řešit tradiční problémy s pitnou vodou v zemích třetího světa a v době přírodních katastrof.

Základní složkou systému je přibližně 30 cm dlouhé plastové pouzdro, které je tvořené filtračními membránami vyrobenými z technického plastu Ultrason E. Ty zabezpečují ultrafiltraci a odstraňují virusy i baktérie ze špinavých povrchových vod pocházejících z řek, jezer, dešťové vody či kaluží. Díky jedinečným vlastnostem plastu Ultrason E je možné vyrobit membrány s přesně nastavitelnou velikostí pórů, které odpovídají jasně definovaným parametrům filtrů. Výrazně se tak snižuje riziko nemocí, které jsou důsledkem používání znečištěné vody.

Systém LifeStraw Family je lehký, okamžitě a jednoduše použitelný a hlavně cenově dostupný. Jeden komplet dokáže spolehlivě vyčistit až 18 tisíc litrů a to bez potřeby baterií, elektřiny, náhradních dílů, chemikálií či komplexní složité technologie. Díky své jednoduchosti lze systém využít přímo v místech trpících nedostatkem pitné vody, stejně tak v oblastech zasažených přírodními katastrofami, kde je možné ve spolupráci s neziskovými organizacemi produkt rychle distribuovat postiženému obyvatelstvu. Bezpečnost filtračního systému LifeStraw Family byla potvrzena i agenturou EPA (United States Environmental Protection Agency), která po přefiltrování kvalifikovala tuto vodu jako pitnou.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů