Pátek, 29. března 2024

Privatizací vodáren přišly obce o miliardy, říká studie

Privatizací vodáren přišly obce o miliardy, říká studie

Praha - Praha, Ostrava, Zlín, Kroměříž. Podle české pobočky nevládní organizace Transparency International (TIC) čtyři příklady neprůhledné privatizace vodárenských společností, kterou veřejný sektor - tedy hlavně města, obce a jejich občané - přišel o zisky ve výši až 9 miliard korun.

Soukromé společnosti, které vodárenskou infrastrukturu pronajímají od veřejných vodáren, navíc podle organizace nedávají dost peněz do její obnovy. Nájmy podle TIC často nestačí ani na odpisy, tedy náklady za opotřebení majetku.

"To přináší zásadní otázku, kdo a z čeho bude nutné investice do obnovy staré a výstavby nové vodárenské infrastruktury v ČR platit," píše TIC ve zprávě ke studii nazvané Privatizace českého vodárenství: kam odtékají zisky, kterou zveřejnila v úterý.

Podle TIC má takzvaný provozní model - kdy čističky a "trubky" v zemi pronajmou obcemi a městy vlastněné vodárny soukromé společnosti - další velkou vadu. Kromě toho, že je smluvně uzavírán běžně až na 25 let, a přitom podle TIC "zestátňuje náklady a privatizuje zisky", navíc ještě velmi komplikuje přístup vodáren k evropským dotacím.

Tím dál ztěžuje jejich velmi nákladnou obnovu, která se ročně v jednom průměrném okrese může pohybovat v řádech desítek i stovek milionů.

"Privatizace vodárenských společností sice přinesla státu, městům a některým vodárnám zpravidla jednorázové finanční zdroje, ale v dlouhodobém horizontu znamenala ztrátu dosavadních zdrojů financování rozvoje infrastruktury," uvedla za TIC Eliška Císařová, vedoucí projektu, který se vodárenstvím zabýval.

TIC: Vodárenství potřebuje regulátora

Čtyři v úvodu zmíněné příklady - privatizace Pražských vodovodů a kanalizací, Severomoravských kanalizací Ostrava, Vodovodů a kanalizací Zlín a Vodovodů a kanalizací Kroměříž - jsou podle TIC příkladem "neprůhledného nastavení vlastnických práv a dlouhodobých provozovatelských smluv".

TIC proto radnicím doporučuje, ať jsou napříště při uzavírání smluv týkajících se vodáren velmi obezřetné.

Podle organizace, která se chce odteď vodárenství věnovat systematicky, by situaci pomohlo vyřešit ustavení jednotného nezávislého regulátora, který by v sektoru zajistil ochranu veřejného zájmu. A to včetně transparentních pravidel na stanovování výše ceny vodného a stočného.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů