Pátek, 29. března 2024

Zlámanec: Vodovod mají, voda ale neteče!

Zlámanec: Vodovod mají, voda ale neteče!

Vodu nemají ve Zlámanci na Uherskohradišťsku, kde žije 300 lidí! Přestože mají vodovod, jsou na suchu. V obci a okolí totiž vysychají studny. Na dně je ale i Svárov, odkud je voda do Zlámance vedená.

"Vodovod jsme vybudovali v roce 1993. Později se na něj připojil i Zlámanec. Napojeni jsme na dvě studny, ale ty v létě vysychají. Voda zdaleka nestačí," řekl místostarosta Svárova Stanislav Křen (43). Když nastane krize, ve Svárově zatáhnou kohoutky a vody do Zlámance moc neteče. Denně maximálně tři kubíky. "Vodu pouštíme střídavě. Jeden den na horní konec, druhý na dolní. Snažili jsme se posílit studny, ale voda je hygienicky závadná," sdělil starosta Zlámance Jiří Chmela (40).

"Je to drsné. Na pití vodu kupuji. Prát jsem nucena jezdit 35 kilometrů k příteli na Kroměřížsko. Když se myjeme, tak v jedné vodě nejdříve syn, pak já a nakonec s vodou zaleju zahrádku," svěřila se samoživitelka Petra Koláčková (44). "Je to nepříjemné. Splachujeme dešťovkou, pokud máme. Na vaření si chodívám pro vodu k rodičům. Mají studnu," doplnila Dagmar Zajícová (36).

"Voda je zajištěna v mateřské škole a obchodě. Jedinou nadějí je napojení na vodovodní síť v Doubravách," řekl starosta Jiří Chmela. Sdružení obcí má hotový projekt. Bude záležet, zda získá dotace od státu a unie. Je potřeba 20 milionů.

Autor: Slávka Červená
Zdroj:Blesk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů