Úterý, 23. dubna 2024

V Brněnské není kojenecká, ale jen pitná voda

V Brněnské není kojenecká, ale jen pitná voda

Prostějov - K veřejnému hydrantu v Brněnské ulici si pravidelně chodí řada Prostějovanů pro kojeneckou vodu. Řada z nich dodnes netuší, že tekutina, která z kohoutku teče, nemusí kvalitu vody pro kojence splňovat. Jde totiž o zcela běžnou pitnou vodu, kterou mají v trubkách všichni obyvatelé města.

Děti naštěstí žádné potíže neměly "Celou dobu jsme si sem chodili pro kojeneckou vodu. Říkalo se, že tady je. Máme to sem kousek, takže jsme byli rádi, že stojan fungoval. Dcera ani syn ovšem žádné potíže neměli," svěřila se žena, která bydlí v jednom paneláku poblíž.

Vedoucí oddělení ochrany životního prostředí na prostějovské radnici Hana Holinková ubezpečila, že voda sice není klasifikována jako kojenecká, nicméně jde o pitnou vodu. "Ze stejného vodovodu jsou zásobovány domácnosti na území města. Za kvalitu vody odpovídá Moravská vodárenská, která provádí pravidelné rozbory," potvrdila Holinková.

Veřejný hydrant v Brněnské ulici napájí prameniště v Brodku u Prostějova, ale patří městu. "V roce 2007 jsme provedli úpravy těsnění a označení. Náklady na stočné přijde řádově na deset tisíc korun ročně. Podle potřeby město hradí i drobné opravy a údržbu. Stojan je určený k drobným odběrům pitné vody, v žádném případě ne k odběrům vody pro chod domácnosti," upozornil místostarosta Prostějova Vlastimil Uchytil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů