Pátek, 29. března 2024

Hradečtí při povodních nezůstanou bez pitné vody

Hradečtí při povodních nezůstanou bez pitné vody

Hradec Králové - Voda je pro život nezbytná a v případě krize jí může být velký nedostatek. Díky speciálním úpravnám však lidé dostanou při mimořádných situacích alespoň pět litrů na den.

Na období, kdy mohou být dodávky pitné vody přerušeny a lidé ohroženi, se v úterý na hradeckém letišti připravovaly složky integrovaného záchranného systému.

"Cvičení nouzového zásobování vodou organizujeme jednou za rok. V Hradci Králové bylo poprvé a dopadlo dobře. Pokud by nastala krize s pitnou vodou, měli bychom ji zvládnout," zhodnotila akci Ivana Bejdová z oddělení krizového řízení ministerstva zemědělství.

Nebezpečnou situaci může způsobit extrémní sucho, důsledkem kterého mohou vodní zdroje vyschnout. Po silných přívalových deštích či povodních může být voda znečištěná. V takovém případě slouží k rychlému obnovení dodávek životodárné tekutiny několik zařízení ukrytých v přepravitelných kontejnerech.

V mobilních úpravnách se znečištěná voda proměňuje i s pomocí filtrů na pitnou. Součástí zařízení je linka na výrobu PET lahví, která vyprodukuje až čtyři sta kusů za hodinu. Do lahví se poté vyčištěná voda na pásu plní a balí po osmi kusech.

Úpravny by v případě nouze fungovaly ve velkých městech, do vesnic by se dovážela voda balená. "První dva dny po vyhlášení krizového stavu dostanou lidé pět litrů vody na osobu na den, další dny pak deset až patnáct litrů," uvedla Bejdová.

LENKA KAŠPAROVÁ

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů