Pátek, 19. dubna 2024

Ve studnách chybí voda

Ve studnách chybí voda

Vsetínsko trápí nedostatek srážek. Rybáři se obávají úhynu ryb, zahrádkáři varují, že uschnou stromky

Vsetínsko - Nedostatek vody, který v posledních týdnech trápí Vsetínsko, spojil rybáře, zahrádkáře a lidi, jež berou pitnou vodu z vlastní studny. Ve Vsetínské ani Rožnovské Bečvě voda v podstatě není, řečiště a splavy vysychají. Letošní srpen a září jsou totiž velmi suché. "Během srpna spadlo ve Vsetíně pouze 48,5 milimetru srážek, což je asi polovina toho, co by tady mělo napršet. V září je situace ještě horší. Dosud tady napršelo 18,6 milimetru srážek, zatímco normální stav je 62 milimetrů," informoval Pavel Svozil ze vsetínské hvězdárny.

Nejedna studna na Vsetínsku tak v současné době zeje prázdnotou. "Už jsme zaznamenali více než deset takových případů. Jedná se především o problém okolních obcí, jako je například Bystřička, Růžďka a další," uvedl vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jan Štěpaník.

Obávat se začínají i místní rybáři. "Prozatím jsme nezaznamenali úhyn ryb, ale to jen díky tomu, že jsou už chladné noci. Pokud ale nezaprší v nejbližší době, bude to špatné," říká Zdeněk Žáček, hospodář vsetínské organizace rybářů.

K úhynu jsou nejnáchylnější pstruzi a lipani Nejnáchylnější k úhynu jsou podle něj lososovité ryby, jako je pstruh nebo lipan, které potřebují dostatek kyslíku. "Situace je o to horší, že se teď, v době tření a tahů pstruhů, začíná spousta toků opravovat. Takže se snažíme, kde je to možné, ryby přemísťovat, ale to také není nejlepší řešení," dodává rybář.

Dalších suchých dnů se obávají i zahrádkáři. "Na letošní úrodu tyto suché dny už sice nemají moc vliv, mohly by ale negativně ovlivnit přezimování stromků. Pokud budou sucha přetrvávat i v říjnu a listopadu, mohly by některé stromy do jara uschnout," říká předseda zahrádkářů vsetínské místní části Janišov Jiří Martiš.

Zda se situace v nejbližších dnech zlepší, nedokážou předpovědět ani meteorologové. Lidé tak mohou jen doufat, že se srážkové úhrny nevyrovnají průměrným hodnotám během dvou nebo tří dnů.

Naopak mnohem lépe jsou na tom teď lidé z meziříčské části Dolní Brňov. Radnice před několika týdny nechala připojit tamní vodojem ke skupinovému vodovodu, aby tak zajistila kvalitu vody a hlavně její dostatečné množství pro tamní obyvatele.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů