Pátek, 19. dubna 2024

Voda, co nás drží nad vodou

I když je to pro někoho úplně bezcenná samozřejmost, pro jiné to může být zajímavá investiční příležitost.

Voda, co nás drží nad vodou

Je to stejně neobnovitelná komodita, jako je například ropa, ale její nedostatek už dnes pociťují miliony lidí na světě. I když je to pro někoho úplně bezcenná samozřejmost, pro jiné to může být zajímavá investiční příležitost. Voda.

Čistá voda je pro většinu z nás něco naprosto samozřejmého. Otočíme kohoutek a voda teče, kdykoli se nám zachce. Pijeme ji, myjeme se s ní, zaléváme kytky a myjeme nádobí nebo svého čtyřkolého miláčka apod. Máme ji prakticky neomezené množství a její cenu si uvědomíme snad jen tehdy, když dostaneme roční zúčtování z vodáren s několikatisícovým nedoplatkem.

Miliony lidí po celém světě ale takové štěstí nemají. Mnoho zemí tzv. třetího světa, zejména na africkém kontinentu, dnes a denně bojují s nedostatkem pitné, resp. jakékoli vody. Voda se v těchto zemích stává doslova strategickou komoditou. Nedostatek čisté pitné vody ale v poslední době není pouze "výsadou" nejchudších afrických zemí.

I v v rozvinutých zemích se stává nedostatek nezávadné vody velkým problémem. Příkladem mohou být Spojené státy americké, které stále ještě patří mezi nejrozvinutejěí země světa, ale podle článku "Clean Water Laws Are Neglected, at a Cost in Suffering" v New York Times již dnes jedna desetina Američanů pije vodu, která je kontaminována nebezpečnými chemikáliemi. A až 19,5 milionů lidí ročně v USA onemocní kvůli pití vody nakažené parazity, bakteriemi a viry.
Voda nad zlato

Voda je doslova životodárnou tekutinou a s trochou nadsázky by se dalo tvrdit, že je mnohem dražší a vzácnější než jakákoli komodita, která je dnes středobodem investorů po celém světě. Docela trefně na toto téma poznamenal Steve Smith ve svém článku "Are Water Stocks More Valuable than Gold?": "Jako trosečník na moři bych měl po ruce radši trochu vody, než libru zlata."

Voda sice zabírá většinu povrchu zeměkoule, ale až 97 % z toho tvoří slaná mořská voda a jen 0,3 % celkového množství vody lze využít jako zdroj pitné vody. Zatím jsme se nedostali do fáze, která je tématem různých katastrofických scénářů o fatálním nedostatku a polovině lidstva bez jakékoli vody, nebo dokonce válkách kvůli vodě. A nejspíše se do podobné situace tak brzy nedostaneme. Na druhé straně si ale musíme uvědomit, že tyto scénáře stavějí na poměrně reálných základech.

Neobnovitelnost a zmenšující se zdroje pitné vody, rostoucí spotřeba související s rychlou industrializací například v Asii, a také klimatické změny, které na jedné straně zeměkoule způsobují záplavy a na té druhé katastrofické sucho. To všechno zdůrazňuje stále rostoucí význam managementu vodního hospodářství, který by řešil vzrůstající problém nedostatku čisté pitné vody.

Všechny tyto aspekty se pak snaží využít ve svůj prospěch enviromentalisté nebo vlády, v jejichž programech hraje voda významnou roli. A využít danou situaci mohou také investoři, kteří hledají vhodné příležitosti. Zní to možná trochu jako rouhání, ale proč ne?
Voda jako investice

Sociálně odpovědné investování s důrazem na životní prostředí je již několik let považováno za hit mezi investory, takže až taková novinka to zase není. Voda a vodní hospodářství, jako samostatný segment tohoto trhu je však stále jaksi přehlížena a nedoceněna a tak trochu mimo zájem investorů a investičních společností.

Právě to by ale z akcií společností v tomto segmentu (water stocks) může dělat zajímavou investiční příležitost. Jedním z důvodů, proč zařadit water stocks do svého portfolia, může být nízká korelace s jinými trhy, což je základem dobré diverzifikace.

Další důvody již prakticky byly zmíněny a právě způsoby, jak získávat čistou a pitnou vodu z jiných, než sladkovodních zdrojů se v budoucnosti mohou stát kromě vyřešení mnoha problémů také zlatou žílou pro investory. Odsolování, zpracování, čištění a úprava odpadních vod jsou obory, které jsou ještě stále tak trochu v plenkách a mají mnoho nedostatků (velké množství skleníkových plynů produkovaných při odsolování apod.), ale rozvoj v této oblasti může znamenat další příležitosti.

Jednou z možností, jak problémy s nedostatkem vody řešit, je efektivnější využívání omezených zdrojů. Splachování záchodů a zalévání zahrádek pitnou vodou je pro mnohé úplnou samozřejmostí a přinutit je to nedělat bude možná problém. Alternativ je dostatek, ale praktické využití je stále většinou pouhou teorií (problémem jsou například distribuční a rozvodné sítě, které jsou v mnoha případech velmi zastaralé a mají na svědomí velké ztráty). Právě tato skutečnost však vytváří další příležitosti k velkým investicím, které mohou mít v budoucnu pozitivní vliv na výnosnost akcií v tomto segmentu trhu.

"Vodním akciím" se před krizí vcelku dařilo porážet trhy, po propadu na konci minulého roku by se však opět mohly vrátit na výsluní. I zde je však, podobně jako v jiných zajímavých odvětvích, potřeba vybírat rozumně a opatrně. Zdání, že jde o jedinečnou možnost k dosažení nadprůměrných výnosů bez rizika, může totiž v konečném důsledku vést k velkému zklamání. Problémy související s nedostatkem vody jsou dost často poněkud přehnané a mnoho technologických novinek skončí přes velká očekávání neúspěchem.

investujeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů