Čtvrtek, 28. března 2024

Voda z Březhradu utáhne čtyřicet procent města

Voda z Březhradu utáhne čtyřicet procent města

Hradec Králové - Podle hradecké radnice je vodní rezervoár špatně chráněný proti znečištění a navíc bude v období sucha prázdný. "Vrt tady fungoval třicet let a nikdy ke kontaminaci nedošlo," oponuje Pavel Sonda.

Až čtyřicet procent obyvatel při průměrné spotřebě devadesát litrů na den a člověka může "utáhnout" vodní zdroj na okraji hradecké čtvrti Březhrad.

Na základě odborných posudků to tvrdí obyvatelé městské části, kteří bojují proti stavbě skladů firmy ThyssenKrupp Ferrosta, jež mají vzniknout na zakonzervovaných vrtech. "Pokládám za zločin, když se likvidují kvalitní využitelné vodní zdroje," řekl Pavel Sonda z Březhradu.

Radnice však s využitím rezervoáru nepočítá. Podle náměstyně primátora Pavly Finfrlové by Hradec zřejmě v období sucha ze zdroje "nevyždímal" ani kapku vody.

"Na jaře jsme se dostali do problémů. Ve vodárenské soustavě východních Čech bylo sice vody dost, ale kvůli ochraně přírody jsme ji nemohli čerpat. Pokud bude někdy voda z hydrologického hlediska chybět v soustavě, tak v Březhradu nebude žádná," tvrdí Finfrlová.

Podle Sondy by však podzemní nádrž v Březhradě část města napojila i při vodní krizi. "I v období takzvaného suchého roku při omezeném čerpání dvaatřiceti litrů za vteřinu by vrty podle odborných posudků pokryly třetinu spotřeby obyvatel Hradce," míní Pavel Sonda.

Odborníci tvrdí, že zdroj by mohl ročně vydat až 1,26 milionu metrů krychlových při čerpání čtyřiceti litrů za sekundu. Tedy množství odpovídající dvojnásobku vody, kterou vodárenskou soustavu východních Čech zásobují úpravny v Chlumci nad Cidlinou a v Novém Bydžově dohromady.

Podle úředníků magistrátu je však velkým nedostatkem zásob v Březhradě minimální ochrana. "Jde o zdroj, který prakticky není chráněn proti znečištění z povrchu. Ochranné pásmo navíc nelze vyhlásit, protože by se obyvatelé z Březhradu museli vystěhovat. Jejich snaha zapojit zdroj do soustavy je nesmyslná," uvedla Finfrlová.

Napojení na vodárenskou soustavu by však podle Pavla Sondy nebyl velký problém. "Mohli bychom se napojit na velkokapacitní potrubí vzdálené šest kilometrů, které vede z Kunětické hory na Nový Hradec. A co se týče ochranného pásma, tak zákon nestanovuje, jak má být velké a jaký má tvar. Vrt tady fungoval třicet let a ke kontaminaci nedošlo."

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů