Středa, 24. dubna 2024

Středočeský kraj chce Rakovníku pomoc při likvidaci ekologické zátěže

Středočeský kraj chce Rakovníku pomoc při likvidaci ekologické zátěže

Středočeský kraj chce finančně pomoci Rakovníku při likvidaci staré ekologické zátěže v Rakovnickém potoce. V jímacím území potoka jsou totiž látky, které mohou ohrozit zdroje pitné vody v okolí.

Vzhledem k zdravotnímu riziku začal Středočeský kraj hledat rychlé řešení. "Jelikož je Rakovnický potok významným zdrojem vody v regionu, je nezbytné hlídat čištění tohoto zdroje," potvrdil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje a evropské integrace Marcel Chládek (ČSSD).

Středočeský kraj už o situaci kolem Rakovnického potoka jednal s odborem ekologických škod ministerstva životního prostředí a doporučil Rakovníku, aby zažádat o prostředky z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) a o zbývajících deset procent nutných finančních prostředků požádal z havarijního fondu Středočeského kraje.

Problém trvá už od roku 2000. Chlorované uhlovodíky byly zjištěny v jímacím území Rakovnického potoka už v roce 2000. V roce 2003 zadalo ministerstvo životního prostředí vypracování analýzy rizika, která prokázala závažné riziko ohrožení zdrojů pitné vody. Jako ohnisko zdroje znečištění, ze kterého dochází k šíření do jímacího území, byl označen areál právě společnosti BRANO, specializující se na výrobu zámků, zvedáků a autodílů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů