Pátek, 29. března 2024

Za nočníky a splachovadly do muzea vodárenství

Za nočníky a splachovadly do muzea vodárenství

Možnost prohlédnout si stálou expozici Muzea pražského vodárenství, obohacenou nyní pozoruhodnou výstavou sanitární techniky, mají zájemci o tomto víkendu. Muzeum umístěné ve vodárenské budově v Podolí je jinak přístupno jen po předchozím objednání, avšak v každém případě zdarma, řekla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková.

Ojedinělá výstava nazvaná Od důlku k noční váze - předměty pro intimní chvíle pochází ze soukromých sbírek a obsahuje mimo jiné i autentický nočník z Lincolnovy ložnice v Bílém domě. Návštěvníci si mohou prohlédnout zhruba stovku nočníků, padesát židlí, truhel a malovaných keramických toalet. Mezi další vzácné exponáty patří empírový nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparte kolem roku 1815 a nočník čínské dynastie Čching.

Splachovadla a další kuriozity

Výhled na vodárnu v pražském Podolí.Zajímavou expozici, která se jen tak nevidí, doplňují desítky dalších kuriozit včetně splachovadel či něčeho tak prozaického, jako jsou toaletní papíry, poštovní pohledy a hračky s tímto námětem. Nechybí ani historičtí "bažanti" užívaní ležícími pacienty. Historie "nočních váz" je pozoruhodná. Dříve nepatřily jen dětem, ale hlavně dospělým. Byly uloženy zpravidla v ložnici, pod postelí či v truhle s otvorem ve víku a s poklicí.

Mimo město se na venkově používaly známé "kadibudky", zpravidla u hnojiště. Každý se může na výstavě přesvědčit, že nočníky se nezhotovovaly jen z plechu, keramiky či porcelánu. Movití lidé používali dokonce stříbrné a zlaté. S nástupem splachovacích toalet před zhruba 150 lety však začaly patřit většinou dětem; dnes jsou především z umělé hmoty a doplňují je různé technické vymoženosti - melodie, vyhřívání a senzory.

Chudina ovšem používala obyčejné kýble, v lepším případě dřevěné latríny. Místnostem, kam i císař pán chodil pěšky, se na středověkých hradech říkalo prevéty. Měly podobu arkýře neseného dvěma krakorci neboli podpěrami nad hradním příkopem, odpad padal k patě zdi.

Podle Dvořákové bude muzeum v sobotu a v neděli otevřeno od 09.30 do 16.30. "Další dny otevřených dveří se uskuteční v březnu 2010 o víkendu před Světovým dnem vody. To bude výstava nočníků právě končit," dodala mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů