Čtvrtek, 28. března 2024

Kontaminovaná voda trápí obyvatele části Děčína

Kontaminovaná voda trápí obyvatele části Děčína

Děčín - Část Děčína, Krásný Studenec, je až do odvolání bez pitné vody. Lidem v domácnostech teče teď jen voda užitková a ten, kdo se jí napije, může mít zdravotní problémy. Hygienici už prošetřují desítky případů, kdy se lidem udělalo nevolno. Do místního vodojemu totiž pronikla povrchová voda, která byla znečištěná. Ta pak pitnou vodu ve vodojemu znehodnotila.

Zástupci vodárenské společnosti radí obyvatelům Krásného Studence, aby užívali pouze tu pitnou vodu, kterou jim vodárenská společnost přiveze až před dům. Pitnou vodu z vodovodu totiž o víkendu znečistila ta povrchová, která pronikla do místního vodojemu. Podle odborníků s sebou zřejmě spláchla splaškové nebo odpadní vody. "Ve vodě byla zjištěna přítomnost escherichia coli, tedy bakterie, která indikuje fekální znečištění," vysvětluje ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal.

Hygienici i pracovníci vodáren proto před používáním znečištěné vody varují. Přesto už lidé hlásí zdravotní problémy. "Bolí mě žaludek, mám průjem a je mi na zvracení," popisuje svůj stav jeden z místních obyvatel. "Byl jsem si u lékařky pro žaludeční čaj a také nějaké prášky," dodává druhý. "My máme informaci o tom, že kolem padesáti lidí mělo údajně zdravotní problémy, to v současné době ověřujeme," říká Josef Trmal. "Vzhledem k tomu, že voda ve vodojemu byla znečištěná, museli jsme celý vodojem vypustit, vymýt ho a napustit novou vodou z úpravny vody Hřensko," uvádí mluvčí firmy Severočeské vodovody a kanalizace Iveta Kardianová.

Odborníci potom znovu odebrali vzorky, jejich výsledky budou k dispozici zítra. Podobný problém prožívali několik dní na začátku března také obyvatelé děčínské Velké Veleně. A vodárenská společnost nevylučuje, že k podobným událostem může v okolí při tání sněhu znovu docházet.


Video: Reportáž Ladislava Jakuba

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů