Čtvrtek, 28. března 2024

Brňané se vydají podzimní krajinou za studánkami.

Brňané se vydají podzimní krajinou za studánkami.

Oblíbené studánkové exkurze pokračují. Již v neděli 17. října se Brňané vydají hledat s Ekologickým institutem Veronica odraz podzimu v hladině Ptačí svatyně, studánky U psa a Babického pramene. Vycházku povedou zkušení lektoři.

Cíle říjnové exkurze (neděle 17. října) budou opravdu mimořádné. Ptačí svatyně je jednou z nejkrásnějších studánek v okolí Brna a navíc s poměrně kvalitní vodou. Sraz účastníků je u královopolského nádraží na zastávce autobusu č. 43 v 8.45 hod., odjezd v 8.56 do Útěchova. Trasa vede k nově upravené studánce U psa, ke zmíněné Ptačí svatyni u Adamova, dále po žluté značce ke studánce u sanatoria pod Ronovem a k nádraží Babice nad Svitavou ke studánce Nad jezírkem. Návrat bude "myší dírou" okolo potoka zpět do Útěchova. Délka trasy je 13 km. Výchazka za studánkami tedy představuje ideální tip na neděli jak pro rodiny s dětmi, tak pro aktivní seniory, pro jednotlivce i skupiny. Exkurze je bezplatná a povedou ji Rudolf Pecháček ze studánkové poradny Ekologického institutu Veronica a RNDr. Olga Skácelová z algologického pracoviště Moravského zemského muzea.

Poslední letošní exkurze proběhne 14. listopadu. Cílem bude nově upravená Zaječí studánka - Myslivecký pramen, studánka Přátelství u Soběšic a pramen u sv. Antoníčka. Účastníci se setkají v 9.00 hod. před budovou nádraží v Králově Poli. Lektoři je zavedou podél Ponávky k prameni za nádražím a dále k nově upravené Zaječí studánce - Mysliveckému prameni. Nedaleko je studánka Přátelství u Soběšic a na závěr výletníci sejdou do údolí pod Lesnou k prameni u sv. Antoníčka, a odtudzpět ke královopolskému nádraží. Délka trasy je 10 km.

Studánky jsou nejen milými cíly toulek krajinou, ale i místem, kde se výletníci a poutníci osvěžují vodou. S pitím vody ze studánek je však třeba být opatrný, protože kvalita vody některých studánek kolísá zejména po silnějších deštích. O tom, kde se studánky a prameny v okolí Brna nacházejí, ale i o jejich historii a ukazatelích kvality vody se mohou Brňané dovědět nejen na bezplatných lektorovaných exkurzích Ekologického institutu Veronica, ale také ve specializované studánkové poradně a z map studánek a pramenů okolí Brna. Studánková poradna je pro veřejnost otevřena každé pondělí od 15 do 18 hodin v Domě ochránců přírody na Panské 9. Zde sídlí i Ekologická poradna Veronica, jež se zaměřuje na obecné ekologické poradenství a nabízí i řadu map studánek a pramenů v okolí Brna. Vedle poradenství o studánkách a pramenech v okolí Brna studánková poradna i informace o kvalitě pitné vody a místech, kde je možné získat pitnou vodu pro kojence.

Exkurze jsou součástí projektu Voda. Voda? Voda!, který podpořil Státní fond životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí, Nadace Veronica a Jihomoravský kraj. Studánkové vycházky také podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci společného programu Národní síť EVVO.

Kontakt: Bc. Monika Vokálová, monika.vokalova@veronica.cz, tel.: 542 422 757, 724 520 166
www.veronica.cz


fotoalbum z poslední exkurze ke studánkám nad Brněnskou přehradou a k revitalizované přehradě je dostupné na http://www.veronica.cz/?id=132&idg=235

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů