Pátek, 29. března 2024

Natočte si kohoutkovou Ekologické poradny Veronica vítězným ekoporadenským počinem

Natočte si kohoutkovou Ekologické poradny Veronica vítězným ekoporadenským počinem

"Natočte si kohoutkovou" radí Ekologická poradna Veronica ve svém videospotu oceněným odborníky jako "NEJ" ekoporadenský počin za rok 2010. Spot reaguje na trend nákupu balených vod, které zatěžují životní prostředí, a upozorňuje na ekologicky šetrnější pití vody z kohoutku. Lidé mohou klip vidět v kinech a sdílet jej na sociálních sítích.

Soutěž o nejlepší počin českých ekologických poraden byla letos poprvé vyhlášena Sítí ekologických poraden STEP. Do užšího výběru se probojovalo sedm projektů, z nichž spot Ekologické poradny Veronica "Natočte si kohoutkovou" uspěl hned dvakrát. Odborná porota jej ohodnotila 1. místem a v hodnocení českých poraden se klip probojoval na 2. - 3. místo.

Spot zaujal porotu zejména jako nový prostředek komunikace s veřejností, který oproti klasickým "letáčkům" využívá aktuálních trendů - sociálních sítí, přitom ale nezapomíná také na konzervativnější publikum. To spot oslovil z filmových pláten 21 kin sedmi krajů České republiky. Ve dvanácti kinech byl spot k vidění po dobu jednoho měsíce (v každém kině jeden měsíc), dalších devět kin se připojilo odvysíláním klipu v rámci Světového dne vody 22. března.

"Vtip, hravost a nový pohled na vodu z kohoutku, kterou je možné přece také sdílet, protože všichni jsme propojeni a čerpáme z jednoho vodovodu. Tímto spot zaujme nejvíce" míní Monika Vokálová, poradkyně Ekologické poradny Veronica.

Tématu propagace pití vody z kohoutku oproti nákupu balených vod se Ekologická poradna Veronica věnuje dlouhodobě. "Každoročně řešíme v poradně řadu dotazů týkajících se jak nakládání s plastovými obaly, tak kvality vody. Mnoho lidí si však neuvědomí, že pitím vody z kohoutku neprodukujeme žádný zbytečný odpad v podobě PET lahví, ale ušetříme i mnoho emisí skleníkových plynů a fosilních paliv. Ta jsou s balenou vodou spojena také - kvůli její přepravě a obalu." uvádí Petr Ledvina, vedoucí Ekologické poradny Veronica.

"Mnozí se často domnívají, že balená voda je lepší. Voda z kohoutku je ale jednou z nejkontrolovanějších potravin, v České republice je vysoce kvalitní. Oproti balené vodě, která leží v obchodě i několik týdnů, je voda z kohoutku vždy čerstvá, dostupná a také levná." dodává Monika Vokálová, poradkyně Ekologické poradny Veronica.

Videospot je dostupný na www.veronica.cz, v síti Facebook a YouTube. Ekologická poradna Veronica radí nejen o vodě, ale i o dalších tématech praktické ochrany přírody a ekologie, pro veřejnost je otevřena v Brně na ulici Panská 9 od pondělí do čtvrtka v době od 9 do 18 hodin a v pátek od 9 do 14 hodin. Poradce je také možné kontaktovat e-mailem poradna@veronica.cz a nebo telefonicky v rámci služby Zelený telefon města Brna na čísle 542 422 750. Specializovaný poradce pro studánky a kvalitu pitné vody radí každé pondělí od 15 do 18 hodin. Ekologická poradna Veronica je nejstarší a největší českou ekologickou poradnou a letos slaví své dvacetileté výročí.

Poradenství Ekologické poradny Veronica o kvalitě pitné vody je v roce 2011 podpořeno Magistrátem města Brna. Soutěž o "NEJ" ekoporadenský projekt byla realizována Sítí ekologický poraden STEP v rámci projektu Poradenství - metody, příklady, certifikace za finanční podpory SFŽP a MŽP.

Kontakt: Monika Vokálová, poradkyně Ekologické poradny Veronica, monika.vokalova@veronica.cz, tel. 724 520 166

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů