Středa, 24. dubna 2024

Záplavu PET láhví lze zastavit návratem k vodě z vodovodu

Záplavu PET láhví lze zastavit návratem k vodě z vodovodu

Záplavu PET láhví, které zamořují životní prostředí, lze podle ekologického experta Daniela Vondrouše zastavit jen návratem k pití vody z vodovodu. Na dnešní tiskové konferenci řekl, že se už v roce 2009 vyrobilo na celém světě na 340 miliard PET láhví nebo plechovek, které nebyly recyklovány a skončily ve spalovnách, ale i v přírodě a v příkopech.

Recyklace je podle něj stále nedostatečná. Celosvětový průměr je 26 procent, USA recyklují 23,1 procenta a Evropská unie 48,4 procenta odpadu. PET lahve jsou přitom drahé. Na jedinou se prý spotřebuje tolik energie jako při 45 minutách žehlení. Pitnou vodu, která se v nich prodává, zdražují. Přitom voda z vodovodu je neméně kvalitní a je možné ji pít i sycenou oxidem uhličitým a ochucenou kvalitními sirupy.

Na trhu jsou podle Vondrouše k dostání přístroje na sycení vody za přijatelnou cenu s vyměnitelnými náplněmi na 80 litrů. Na rozdíl od sifonových lahví, známých ještě střední generaci, umožňují nasycenost vody oxidem uhličitým regulovat.

Jednou ze značek balené vody, které se prodávají na českém trhu v PET láhvích, je "Dobrá voda". "Při výrobě obalů používáme nyní o 25 procent méně plastu než v roce 1999. Všechny lahve, víčka i etikety jsou stoprocentně recyklovatelné," uvádí výrobce na webu.

Prodej pitné vody v PET lahvích ale považuje v českých podmínkách, kde z vodovodů teče kvalitní pitná voda, za "nošení dříví do lesa" i Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Naopak pitná voda, kterou distributor nevhodně skladuje může být podle něj i nebezpečná.

PET láhve s nápoji mají podle Suchánka smysl při vycházkách do přírody nebo při sportování, je-li potřeba mít nápoj s sebou po ruce. Kvalitní voda v PET láhvi má význam také v domácnosti s kojencem. Při pravidelném pití vody v domácnosti, je ale voda v PET láhvi vyhazováním peněz, míní.

To, co platí v Česku, neplatí ale v jiných zemích, například na Balkáně ale i v Londýně nebo v Paříži, kde z vodovodu neteče voda pitná, ale užitková. Tam má pitná voda v PET láhvích svůj smysl, uzavřel Suchánek.

Vondrouš uvedl, že další možností, která by přírodě ulevila, jsou takzvané bioláhve, které se v přírodě během pěti let rozloží. Je možné je proto odvážet na skládku nebo kompostovat. Řekl, že kompostování rozložitelných odpadů by mělo být do roku 2013 běžné v každé obci. Bioláhve, jejichž první, limitovaná edice je už od letošního 1. března na trhu, ale pomohou podle odborníků teprve tehdy, až tyto obaly začne používat převaha výrobců nápojů a potravin.


A komu nechutná voda přímo z kohoutku (občas je trochu cítit chlórem, nebo je moc "tvrdá") pro toho máme nachystaný sortiment cca 50 druhů filtračních konvic a filtrů od několika výrobců - viz www.ekozbozi.cz

ekozboží

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů