Čtvrtek, 25. dubna 2024

Má cenu vody ve Lhotě hlídat Praha?

Má cenu vody ve Lhotě hlídat Praha?

Představitelé Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku (DG Regio) podmiňují získání evropských dotací pro české vodárenství v novém programovém období Evropské unie 2014-2020 zřízením nezávislé regulační instituce, na niž by územní samosprávy přesunuly své kompetence v oblasti kontroly cen vody. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vidí jako řešení převést kompetence v oblasti kontroly cen vody z municipalit na Energetický regulační úřad. Zatím však chce s Evropskou komisí, resp. s představiteli DG Regio o tomto jeho požadavku vyjednávat.

Informace o požadavku Bruselu zazněla na dvoudenní konferenci VODA FÓRUM 2012 koncem května v Praze a ihned na místě se dočkala negativních ohlasů. >>Navrhovaná forma regulace nemá v ČR ani v zahraničí obdobu. Např. Český telekomunikační úřad či Energetický regulační úřad prověřují řádově nižší počet společností. A přitom reálným výsledkem jejich působení jsou jedny z nejvyšších cen telekomunikačních služeb v Evropě a ceny energie srovnatelné s Německem,<< upozornil předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák. Spolu s dalšími účastníky konference připomněl, že zásadním problémem navrhovaného řešení je rovněž fakt, že regulační instituce by měla převzít stávající kompetence měst a obcí, a významně tak omezit jejich možnost rozhodování nejen o výši, ale i o struktuře cen vodného a stočného.

V současné době regulace vodárenství spadá do kompetence tří ministerstev - zemědělství, životního prostředí a financí. Regulace cen vody patří do kompetence Ministerstva financí, které ve svém věstníku stanovuje způsob kalkulace cen vodného a stočného a definuje oprávněné náklady i přiměřený zisk, které se do ceny vody mohou započítat. V tomto roce platí aktualizovaná verze, reflektující např. i řadu připomínek právě ze strany Evropské komise.

EU navíc ve vodohospodářském oboru zatím nemá žádný standard. Analýzy ve většině případů vycházejí z dosavadních zkušeností, třeba z Velké Británie, kde je regulace uplatňována na pouhých třech desítkách subjektů. Ve Velké Británii totiž již dříve došlo k plnému převodu vodohospodářského majetku do soukromého vlastnictví, zatímco v Česku až na výjimky tento majetek zůstává v rukou měst a obcí.

Fakta ke zvážení

V Česku nyní působí více než 5300 vlastníků vodárenské infrastruktury a 2222 jejích provozovatelů.

Nová regulační instituce by musela ve všech těchto případech rok co rok složitě prověřovat mj. i kalkulace vodného a stočného.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů