Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zelení opět bojují s Vlčkem o Tibet

Zelení opět bojují s Vlčkem o Tibet

- Strana zelených opět vyvěsí tibetskou vlajku přímo ze sněmovních oken

- Šéfovi sněmovny Vlčkovi se to nelíbí

Zelení se i letos chystají pozlobit šéfa sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) tibetskou vlajkou - tak jako loni. A ani tentokrát se to neobejde bez jisté dávky aktivistického dobrodružství.

Dnes u toho bude zarputilý nepřítel vyvěšování tibetské vlajky z oken sněmovny Vlček chybět. Je od Malé Strany příliš daleko, celý týden je na služební cestě v Argentině. Loni chtěl ale na zelené poslat těžkou techniku, aby pomohla sundat z budovy sněmovny symbol podpory dodržování lidských práv v Tibetu - na účet zelených. A ti se ho zase chystají letos, v den 50. výročí krvavého potlačení protičínského povstání na střeše světa, obejít.

"Vlajku vyvěsíme. Máme právní rozbory, které zaručují, že to není v rozporu s předpisy. Aby bylo jasné, že jde o záležitost zelených, bude na tibetské vlajce logo strany," říká poslankyně Kateřina Jacques. Ta je zároveň předsedkyní poslanecké Skupiny přátel Tibetu.

Přesto je i letošní akce tak trochu na truc Vlčkovi. Ten je sice "z domu", ale po loňské roztržce kvůli tibetské vlajce zařídil, aby sněmovna měla jasná pravidla vyvěšování praporů jiných, než jsou ty státní a unijní.

"Ostatní státní vlajky (jiné vlajky a transparenty) by měly být vyvěšeny na místech k tomu určených se souhlasem politického grémia," stojí v usnesení Stálé komise pro práci Kanceláře sněmovny z dubna 2008.

Zelení se Vlčka neptají

Zelení se však na svolení nikoho neptali. "Nevím o tom, že bychom o svolení žádali, ale vzhledem k tomu, že je tam logo, tak by to mělo být v pořádku," říká šéf klubu zelených Přemysl Rabas, který je členem grémia sněmovny, a tudíž by o takovém schválení věděl.

"Zapojujeme se do celosvětové akce Vlajka pro Tibet, protože se domníváme, že je to naše morální povinnost vzhledem k historickým zkušenostem naší země," dodává Jacques. Skupina také u příležitosti krvavého výročí připomenula svou loňskou výzvu: vpustit do nepokojné oblasti média a nestranné pozorovatele.

A tibetský spor v české sněmovně žije svůj život i mimo nejviditelnější datum, tady v den výročí 10. března 1959, protičínského povstání, během kterého zahynulo 87 tisíc Tibeťanů. Předseda sněmovny Vlček se jim prý neustále snaží vysvětlit, že jejich tibetské aktivity zlobí Čínu.

Vlček jde po nás

"Všechno, co děláme, provázejí problémy ze strany vedení sněmovny," tvrdí Jacques. A přikládá dopis, v nichž je Vlček seznamuje s důsledky jejich podpory Tibeťanům.

"Souhlasím s argumentem, že vyjadřovat se k otázkám lidských práv lze pouze způsobem, který nezpochybňuje "vzájemné respektování suverenity a územní celistvosti a vzájemné neútočení". Věřím, že poslancům záleží na respektování mezinárodních norem chování," napsal třeba Vlček. To bylo především v reakci na akci vicepremiéra Martina Bursíka (SZ), který se svými kolegy uvítal v září delegaci Národního výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců ve sněmovně právě tibetskou vlajkou. A především na stížnost Číňanů.

Tibetské vlajky budou i letos vlát na dalších státních úřadech. Loni jich byly stovky. Ministerstvo životního prostředí Martina Bursíka už včera oznámilo rozhodnutí zapojit se do celosvětového happeningu. Vyvěsit vlajku se chystá i ministr školství Ondřej Liška - pokud prý najde tu z loňska.

Oranžové kraje bez vlajky

Tibetské výročí ale v Česku letos poznamenává i razantní změna vládních barev v krajích. Socialisté v čele samosprávy se do podpory Tibetu nehrnou. "Já bych ji klidně vyvěsil. Ale vzhledem k tomu, že to téma rozděluje vnitřně ČSSD, tak to vyvěšovat nebudu. My jsme o tom vedli velké debaty, prý to škodí obchodním vztahům s Čínou," řekl HN hejtman Středočeského kraje David Rath.

Českou vládu, která například loni při krvavých nepokojích v Tibetu přišla s jedním z nejtvrdších odsouzení Pekingu a premiér Mirek Topolánek chodil s tibetským odznáčkem na klopě, čeká také diplomatický balet na tibetské téma během předsednického summitu EU-Čína, který se má v květnu odehrát v Praze.

Premiér už prý čínské představitele upozornil, že vzhledem k tomu, že rok 2009 je rokem významných výročí protikomunistického odporu v Číně, nemusí být v Praze přivítání bez výhrad.

AUTOR: Tereza Nosálková
AUTOR: Petr Vašek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů