Středa, 24. dubna 2024

'Bylo odmítnuto vlajku sejmout''Bylo odmítnuto vlajku sejmout'

'Bylo odmítnuto vlajku sejmout''Bylo odmítnuto vlajku sejmout'

Vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr měl včera perný den. Na budově parlamentu se objevila vlajka Tibetu. A ta tam přece rozhodně nepatří. "Je to v rozporu se stanoviskem Politického grémia," upozorňoval včera Kynštetr Stranu zelených, která vlajku z okna svého poslaneckého klubu vyvěsila.

"I přes další upozornění bylo znovu odmítnuto vlajku sejmout," postěžoval si pak médiím. Zelení na tibetskou vlajku nalepili logo své strany, tím se z ní podle nich stala "čistě akce poslaneckého klubu, která se záležitostí parlamentu netýká".

"Připojujeme se k celosvětové akci Vlajka pro Tibet a vyjadřujeme tak solidaritu s jeho lidem," vysvětlovala včera poslankyně zelených Kateřina Jacques.

Zelení tibetskou vlajku vyvěsili i na svá ministerstva - životního prostředí a školství. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb (za zelené) se k podpoře Tibetu připojil jen symbolicky a tibetskou vlajku z oken své kanceláře nevyvěsil. Ani nemohl. "Pan ministr nemá vlastní ministerstvo a budovu," poznamenal Kocábův tajemník Petr Koubek. Poslanci zelených vyvěsili tibetskou vlajku na parlament i loni. Tehdy proti tomu důrazně protestoval předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), podle kterého podobné aktivity mohou poškodit vztahy Česka s Čínou. Námitky měl i letos. Místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) proti tibetské vlajce v sídle zelených nic nemá. Z okna by přesto podle něj vyčuhovat neměla. "Na parlamentu by měla viset česká vlajka, vlajka Evropské unie a případně vlajka státu, který hostíme," myslí si Kasl.

Protibetské aktivity popuzují komunisty - jak čínské, tak české. "Považuji to za hulvátství," rozčiloval se včera předseda KSČM Vojtěch Filip nad akcí zelených, která připomněla povstání ve Lhase, při němž před 50 lety zemřelo na 80 tisíc Tibeťanů.

AUTOR: Robert Břešťan
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů