Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanec Wolf podváděl víc, než se tušilo

Poslanec Wolf podváděl víc, než se tušilo

- Nové informace o milionech, které zneužil poslanec Petr Wolf, mohou položit vládu
- ČT čelila snaze vysílání reportáže zastavit

Když se do "obyčejného" příběhu zneužitých dotací namočí poslanec parlamentu, na jehož hlasu závisí osud vlády, zaslouží si zvláštní pozornost. Takovou, že se mu osobně věnuje i předseda vlády Mirek Topolánek. Ten požádal svého přítele Marka Dalíka, aby poslanci Petru Wolfovi odpadlému od ČSSD pomohl ustát jeho kauzu. Wolf má totiž problém - zneužíval dotace ministerstva životního prostředí. Na podivně utracené peníze upozornil již v září 2006 Nejvyšší kontrolní úřad. Případu se ale nyní nově chopila Česká televize. Přípravu reportáže se Dalík pokusil zastavit. Jako první na to upozornila MF Dnes.

130 000 kilometrů

Pořad i s Dalíkovou "intervencí" odvysílala Česká televize včera večer. A Wolfa ani ty, kteří se mu snažili pomoci, asi nepotěšila.

Wolf má totiž větší problémy, než se dosud uvádělo - s podstatnou částí z dotace 11 milionů korun hospodařil značně neobvykle. Ministerstvu naúčtoval například více než milion a půl za odborné studie. Ty ale byly volně dostupné na internetu. A Česká televize navíc zjistila, že ruská firma, která měla dostat tři sta tisíc za první studii, neexistuje. Wolf tvrdí opak.

Peníze za zbylé dvě studie dostali zase Wolfovi známí. Podivné je i to, že při shánění podkladů pro svůj "výzkumný úkol" Wolf najezdil a vyúčtoval na pracovních cestách během dvou let 130 tisíc kilometrů. I podle závěru NKÚ by jeden člověk musel být na různých místech a ve stejném čase i dni. A Reportéři ČT zjistili i to, že se Wolf snažil dodatečně získat od tří vědců alibi, že mu právě oni poskytovali konzultace.

Sám Wolf včera vystoupil živě v ČT, aby prohlásil, že "tato reportáž je plná lží, nepravd a polopravd." "Trvám na tom, že jsem dotace nezneužil," řekl Wolf s tím, že mu Dalíkova akce příliš nepomohla.

Dalík na nahrávce ČT říká, že pokud všechny tyto informace vyjdou najevo, mohlo by to zničit nejen Wolfa, ale také vládu, kterou drží u moci svým hlasem. "Nemohl byste se na toho Wolfa vykašlat?" navrhoval autorovi reportáže Daliboru Bártkovi. Samotná ČT to ale jako nátlak nevidí. "Pan Dalík cítil potřebu se za někoho přimlouvat a bylo to jeho svobodné rozhodnutí. Můžeme si dovolit být k takovým krokům zcela imunní," říká mluvčí televize Ladislav Šticha. "Není sám, kdo to zkouší, to zkouší milion lidí," vykresluje intervenci jako bezvýznamnou i šéf zpravodajství ČT Milan Fridrich.

Dvě kasty lidí

Policie začala Wolfův případ vyšetřovat loni na podzim - a i vyšetřování provázejí podivné okolnosti. V prosinci krajské státní zastupitelství v Ostravě oznámilo, že vyšetřování již skončilo a spis studuje státní zástupce. To policie ale popřela - případ prý stále má na stole vyšetřovatel a o tom, zda někoho obviní, rozhodne během ledna. Je ale půlka března a osud Wolfova případu je nejasný.

Mezitím totiž vrchní státní zástupkyně v Olomouci Milena Hojovcová všem podřízeným uložila "přísnou mediální zdrženlivost ve věcech, ve kterých je vedeno prověřování jakýchkoliv politicky činných osob". Cílem prý je zabránit únikům informací v citlivé kauze a jejich zneužívání v politickém boji. "Je to vytváření zvláštních kategorií lidí a z mého pohledu diskriminace druhé části společnosti," kritizuje takový příkaz ombudsman Otakar Motejl.

AUTOR: Marek Pokorný
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/pokorny

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů