Čtvrtek, 28. března 2024

Havel přiznal barvu: Jsem zelený. Podpořil Bursíka a kritizoval Škodovku

Havel přiznal barvu: Jsem zelený. Podpořil Bursíka a kritizoval Škodovku

Byl jsem zelený ještě dřív, než se pan Bursík narodil, říká Václav Havel. Kritizuje ČSSD i ODS a oficiálně podporuje Stanu zelených.

Bývalý prezident Václav Havel v pondělí oficiálně podpořil Stranu zelených. Vystoupil na tiskové konferenci spolu s Martinem Bursíkem, Kateřinou Jacques a dalšími. A své si řekl na adresu mladoboleslavské Škody Auto.

"Já jsem zelený celý život. Byl jsem zelený ještě dřív, než se pan Bursík narodil. Jestliže dnes dávám podporu nějaké straně, je to proto, že se mi situace zdá být vážná," řekl Havel, který se označil za "sympatizanta" Strany zelených.

"Existuje zde několik stran zelených. Já myslím, že by bylo dobré naučit se je rozlišovat, protože autentická je ta Bursíkova," prohlásil dál.

ČSSD a ODS: Strany technokratismu

Havel kritizoval největší parlamentní strany ČSSD a ODS. "Mně se zdá, že ty velké dvě strany jsou velmi podobné ve svém technokratismu. Obě přistupují na to, že růst musí růst a růst a zase růst a jako by ani nic jiného nebylo."

"Strany spolu zápasí, ale přitom jsou si v určitém smyslu podobné jako vejce vejci," dodal.

Podle dlouholetého českého prezidenta obě největší české politické strany i domácí firmy nahlížejí na svět jen pod dogmatem nutnosti ekonomického růstu. A to je prý špatně.

Potřebujeme čím dál víc aut?

Havel v této souvislosti citoval větu, kterou prý někde četl, že "Škodovka potřebuje vyrábět čím dál víc aut, protože lidé potřebují práci." Nad touto sentencí se pozastavil. A použil následující analogii: "To je jako kdyby někdo řekl, že koncentrační tábory být musí, protože přece potřebujeme práci pro ty dozorce."

Potřebuje být čím dál víc betonu? Čím dál víc tunelů pod Prahou, jako bychom se tam měli všichni přestěhovat? "Copak potřebujeme tolik aut?," tázal se řečnicky Havel.

Bývalý prezident je před červnovými volbami do Evropského parlamentu pro Stranu zelených velkým esem. Těmi dalšími mají být režiséři Ladislav Smoljak a Olga Sommerová či herečka Eva Holubová.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů