Sobota, 20. dubna 2024

Klip zelených: protievropský kohout Klaus a biomasa

Klip zelených: protievropský kohout Klaus a biomasa

Strana zelených si nechala vyrobit kvůli eurovolbám televizní spoty. Dělá si v nich legraci ze sebe i Václava Klause.

Strana zelených si bude v klipech pro eurovolby dělat legraci ? z prezidenta Václava Klause, ale překvapivě také sama ze sebe. Přesněji ze své jedničky Kateřiny Jacques a její ostudy. To když nedávno v televizní talkshow nevěděla, co je to biomasa.

Větší rozruch ale možná vyvolá prezidentský spot. Václava Klause na něm zpodobňuje ?protilisabonský? kohout, na kterého by někteří zelení nejradši vzali sekeru. Zelení chtějí spoty pro Českou televizi představit dnes, HN je ale už včera odpoledne měly možnost zhlédnout.

Z prvního klipu je cítit venkovská idylka: šéf strany Martin Bursík sedí na sluníčku před chalupou a domlouvá kohoutu Václavovi, aby už přestal vystupovat proti EU.

Kohout na to samozřejmě neříká nic a poslanec Přemysl Rabas po chvíli Bursíkovi nabídne sekyru, kterou právě brousí. Ale Bursík velkodušně odmítne. Druhý spot je také vesnický: kráva s kozou se dohadují, koho mají v červnu volit. A přijde řeč na zelené. ?Vždyť ta Káťa ani neví, co je to biomasa,? namítá koza. Zatímco Jacques, kterou právě na biomasu před pár týdny nachytal ve svém pořadu Jan Kraus, pózuje s cedulí, na níž stojí definice biomasy.

A také tady vystupuje kohout-prezident, kterého zelení nemají rádi dokonce tak, že nedávno zauvažovali o změně ústavy, aby ho bylo možné odvolat. ?Ten náš kohout nebude tak vyřvávat,? doufají zvířata v budoucnost Evropy.

Kateřina Jacques o svém průšvihu v pořadu ?Uvolněte se, prosím? ochotně mluví v novinových rozhovorech. A tedy jí nevadil ani volební spot. ?Já se k tomu dokážu postavit s humorem,? tvrdí dvojka zelené kandidátky do parlamentu EU. A zeleným nepřijde příliš drsný ani vtip s Klausem a sekerou. ?Tak s tím jsme už vůbec neměli problém,? říká místopředseda Ondřej Liška.

Zeleným také včera vyšel volební inzerát v týdeníku Respekt ? s vyzněním, které je na první přečtení až chvástavé: ?Bez zelených by nebyl Švejnar ani Schwarzenberg.?

Zelení tím nejspíš myslí, že Jana Švejnara i Karla Schwarzenberga objevili pro politiku. Jinak by to totiž znamenalo, že vytáhli nahoru šlechtice Schwarzenberga, jehož předci žili už ve 12. století. Stejně tak Švejnar byl uznávaný profesor ekonomie, který navrhoval kandidáty na Nobelovu cenu už dávno před tím, než se stal prezidentským kandidátem zelených.

Zelení ale získali pro eurovolby důležitého spojence. Podporu jim včera oficiálně vyjádřil bývalý prezident Václav Havel. Ostatně o jeho přízeň se zelení přeli mezi sebou, nárokovali si jej pro sebe i odpadlíci z Demokratické strany zelených kolem Olgy Zubové.

AUTOR: Vojtěch Blažek

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů