Pátek, 19. dubna 2024

Bursík prohrál a končí, zelené povede Liška

Bursík prohrál a končí, zelené povede Liška

Evropské volby mají první oběť: po totálním debaklu Strany zelených rezignoval na post stranického šéfa Martin Bursík. Stranu, která získala jen dvě procenta hlasů, bude dočasně řídit její místopředseda Ondřej Liška.
"Nesu primární odpovědnost za výsledek strany ve volbách. Není to tak, že bych utíkal z politiky nebo se zříkal odpovědnosti," vysvětlil včera večer svou rezignaci Bursík, který už nechce v podzimních volbách kandidovat do sněmovny. Zároveň se už prý nebude ucházet o post předsedy strany.
Zeleným nyní vážně hrozí, že se v říjnových volbách nedostanou do sněmovny. V takovém případě by je čekal podobný konec jako v minulosti menší liberální strany - Unii svobody nebo ODA.
Bursíkův nástupce Ondřej Liška, který stranu povede do předčasných voleb, to bude mít s resuscitací zelených hodně těžké. "Věřím, že strana bude vnímána jako alternativa čtyřem parlamentním stranám, ale bude si to třeba odpracovat," dodal Bursík.
Zelení propadli pod Bursíkovým vedením ve volbách už podruhé za sebou. V podzimních krajských volbách získali pouhá tři procenta hlasů a v souběžně konaných volbách do Senátu neobsadili ani jedno senátorské křeslo.
Zisk pouhých dvou procent hlasů ve víkendových eurovolbách ale nečekal u zelených asi vůbec nikdo. Přesto, že podle předvolebních průzkumů se už několik týdnů před volbami propadli pod pětiprocentní hranici volitelnosti, pořád měli v průzkumech tři až čtyři procenta.
Zeleným uškodily v eurovolbách dvě věci: nízká volební účast a fakt, že se strana jen několik měsíců před volbami rozštěpila. Odešla poslankyně Olga Zubová a založila spolu se "vzbouřenci" Demokratickou stranu zelených. Kromě ní navíc ve volbách kandidovala i třetí "zelená" strana: hnutí Zelení. Menší strany Bursíkovi ubraly hlasy. "Ani jedna z těch dalších dvou stran, které jsou plagiáty Strany zelených, si nedělala ambice na to, uspět ve volbách. Kandidovaly proto, aby nás poškodily," řekl HN Bursík.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů