Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík vzdal kandidaturu do sněmovny

Bursík vzdal kandidaturu do sněmovny
Poslanec Martin Bursík přinejmenším dočasně zmizí z "velké" politiky. Někdejší předseda Strany zelených a bývalý ministr životního prostředí totiž v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny nebude obhajovat křeslo v parlamentu.

Bursík uvedl, že přes vnitrostranické výzvy, aby z vysoké politiky neodcházel, se rozhodl věnovat "konkrétní práci pro ochranu klimatu a ochranu životního prostředí". Pražskou kandidátku Strany zelených tak do voleb povede pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek. Včera o tom rozhodla pražská konference strany.

"Rád bych poděkoval touto formou všem, kteří mně věřili, věří a kteří si přáli, abych vedl Stranu zelených v Praze do předčasných parlamentních voleb. Hodně jsem o mém dalším smysluplném působení ve veřejném prostoru přemýšlel," uvedl Bursík.

Bursík z čela strany odešel po jejím debaklu v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Expředseda včera na pražskou konferenci své strany nedorazil, a tak Štěpánek mohl krátce po svém zvolení před novináři spekulovat o možnosti, že Bursík povede kandidátku SZ v některém mimopražském kraji. "Já jsem se jako Pražák naučil ve stranické práci jednu věc. A to je nemluvit těm 13 nepražským krajům do toho, jak má věc vypadat. Je to na jejich iniciativě zdola. Nechte se překvapit. Já myslím, že Martin Bursík jeden z těch krajů povede," tvrdil ještě odpoledne Štěpánek.

Dvojkou kandidátky se stala náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková a na třetí místo byl zvolen Ondřej Mirovský, aktivní v komunální politice sedmého pražského obvodu. Tradiční zelená témata chtějí rozšířit o ekonomickou a sociální problematiku, sází na obnovitelné zdroje, chtějí také prosazovat vědu a výzkum.

Bursík o svém stažení z politiky hovořil již krátce po červnových prohraných eurovolbách. Včera v prohlášení napsal, že po odchodu dostával stovky povzbuzujících dopisů a uvnitř SZ vznikla iniciativa "Martine, vrať se!". "Neodcházím ze Strany zelených... Mé srdce nadále bije pro zelenou politiku, ale nastal čas dát příležitost těm, kteří jsou přesvědčeni o tom, že budou politiku dělat lépe... Všude v západní Evropě se zeleným daří, posilují a oslovují stále širší část veřejnosti," uvedl Bursík.

Stranu zatím řídí Ondřej Liška. Také on dal v minulosti najevo, že by si Bursíkův návrat přál. Výzkumy veřejného mínění nyní zeleným velké šance na úspěch nedávají. Preference zelených jsou pod pětiprocentní hranicí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů