Čtvrtek, 28. března 2024

Prezident Klaus jmenoval Jana Dusíka do funkce ministra životního prostředí

Prezident Klaus jmenoval Jana Dusíka do funkce ministra životního prostředí

Včera odpoledne po zasedání vlády jmenoval prezident republiky Václav Klaus nového ministra životního prostředí za Ladislava Mika, který odchází zpět na svou pozici v Evropské komisi v Bruselu. Novým ministrem se stal dosavadní I. náměstek MŽP Jan Dusík, který svůj nový úřad poté převzal z rukou premiéra Jana Fischera.

"Vzhledem k tomu, že na Ministerstvu životního prostředí pracuji v různých funkcích již 11 let, mám o potřebách a prioritách úřadu docela dobrou představu. V tuto dobu je prvořadé neztratit vůči světu pozici v procesu vyjednávání o Kjótském protokolu, kterou jsme získali během našeho předsednictví EU a aktivně pomáhat při nastávajících jednáních v dánské Kodani k dosažení co nejlepšího výsledku. Také bych rád dokončil již nastartované legislativní procesy a přijetí některých zákonů např. zákona o ovzduší a tezí zákona o odpadech. Budu usilovat o pokračování věcného stylu na jednáních vlády a potvrzení vnímání Ministerstva životního prostředí jako konstruktivního a věcného partnera," říká nový ministr životního prostředí Jan Dusík.

"Jsem rád, že se do čela MŽP dostává člověk, který úřad dobře zná a který se zde z pozice I. náměstka aktivně podílel nejen na práci a jednáních s evropskými institucemi, ale také na přípravě všech zákonů a bude moci v resortu ihned pokračovat v započaté práci," hodnotí jmenování svého nástupce odcházející ministr životního prostředí Ladislav Miko.

JUDr. Jan Dusík, MSc. se narodil 25. 4. 1975 v Plzni. V letech 1993-98 studoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde obhájil v roce 2001 titul JUDr. V letech 2001-2 absolvoval studia oboru "Změny a management životního prostředí" na univerzitě v Oxfordu, kde získal titul M.Sc.. V letech 1990-8 byl členem Hnutí Brontosaurus, mezi rokem 1993-5 byl zde mezinárodním koordinátorem a od roku 1995 vedoucím ústřední kanceláře Hnutí Brontosaurus. Od roku 1998 pracuje na Ministerstvu životního prostředí v různých funkcích od pozice referenta odboru zahraničních vztahů až po jmenování I. náměstkem ministra a ředitelem sekce zahraniční, legislativní a státní správy v dubnu 2007.

Jan Dusík se profesně věnoval a věnuje oblasti legislativy v životním prostředí i jako předseda hnutí YEE (Youth and Environemnt Europe) v letech 1995-7, člen a předseda EPS (Ekologický právní servis) v letech 1994-98, místopředseda byra Řídící rady UNEP (Program OSN pro životní prostředí) v letech 2007-9, předseda byra Úmluvy o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí (Aarhuská úmluva) od června 2008.

Jan Dusík je ženatý a má jednoho syna.

Není aktivním členem žádné politické strany.

Jarmila Krebsová
tiskové oddělení
Odbor vnějších vztahů
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů