Úterý, 23. dubna 2024

Tři ministři, obdobná koncepce

Tři ministři, obdobná koncepce

Na Ministerstvu životního prostředí (MŽP) se během jednoho roku vystřídali ve funkci tři ministři. Rozjezd současného ministra, Jana Dusíka, mohl být přesto zcela plynulý a navázat na dosavadní priority ministerstva, jak je formuloval i jeho předchůdce, Ladislav Miko. V politické sféře totiž nenastaly takové změny, které by směřování ministerstva nějak zásadně pozměňovaly. Připomeňme, že Jan Dusík předtím pracoval na MŽP jako náměstek.

Do konce volebního období v letošním květnu se nechystají větší změny. Legislativní proces probíhá kontinuálně, ministr chce pokračovat v některých oblastech vlastními návrhy. Vláda projedná materiál, který umožní zadávat environmentálně šetrné veřejné zakázky u veřejných budov. Pokud bude návrh přijat, nařízení vlády stanoví městům a obcím a všem veřejným institucím, že musí od roku 2011 realizovat všechny novostavby a zásadní rekonstrukce budov pouze v nízkoenergetickém standardu. Ministr Dusík chce tak předběhnout EU, kde se naplnění předpisů ohledně nízkoenergetického a pasivního stavění čeká v nejbližších letech.

S Ministerstvem průmyslu a obchodu připravuje samostatnou novelu, která by měla zákon o podpoře obnovitelných zdrojů rozšířit o výrobu tepla z těchto zdrojů. Zvládnout chce také projednání novely zákona o zemědělském půdním fondu v Parlamentu. Slibuje si od toho zpomalení současného trendu - zastavování krajiny na úkor půdního fondu. Zákon o ochraně ovzduší zvyšuje další novelou podíl biopaliv v dopravě s účinností od letošního 1. dubna. Měly by se zvýšit podíly biosložky v benzinu i v naftě, s tím, že nemusí jít nutně o přimíchávání do běžného paliva, ale o rozvoj směsí s vysokým podílem biosložky, nebo i o stoprocentní biopaliva.

>>Ještě v tomto volebním období chceme také prosadit euronovelu českého zákona o odpadech,>Podporu recyklace a prevenci vzniku odpadu zaručí nový zákon o odpadech a také aktualizovaný Plán odpadového hospodářství ČR. V rámci přípravy evropské legislativy o obchodování s environmentálními produkty bude MŽP prosazovat snížení DPH na recyklované materiály.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů