Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dusík neustál tlak na rychlý verdikt

Dusík neustál tlak na rychlý verdikt

O šéfovi energetického gigantu ČEZ Martinu Romanovi se říká, že je nejmocnějším mužem ve státě. A ne proto, že premiéři mají proti němu jen zlomkové platy. Vede nejmocnější společnost v zemi a dokáže v její prospěch ovlivňovat politická rozhodnutí i podobu zákonů.

"Řeknu vám jednu perličku. Při hlasování o emisních povolenkách v parlamentu kdosi řekl: "Teď se ukáže, kolik má ČEZ v parlamentu poslanců." A - už nevím, kdo to byl - na to řekl: "No to je jasný, kolik. Dvě stě, ne? Vždyť ČEZ je státní firma!", vyprávěl sám Roman před rokem v rozhovoru pro HN.

Tlaku premiéra i firmy ČEZ na rychlé rozhodnutí v otázce modernizace elektrárny Prunéřov podlehl i ministr životního prostředí Jan Dusík. Rezignoval.

Ale popořádku. O modernizaci Prunéřova požádal ČEZ už v době, kdy úřadu šéfoval Martin Bursík. Ten s projektem nesouhlasil a vyžádal si od společnosti další podklady. Dřív, než je ČEZ dodal, ale padla vláda a za Bursíka nastoupil Ladislav Miko, který další studie firmě odpustil. O modernizaci ale nerozhodl.

Odkládaný problém tak dostal na stůl zatím poslední ministr Jan Dusík. Profesionální úředník se ale dostal přesně do středu ostrého sporu.

Z jedné strany tlačili zelení, že modernizaci povolit nesmí, z druhé premiér Jan Fischer. Ten naopak projekt zařadil mezi klíčové prvky boje proti krizi a za dostavbu se postavily i odbory. Není divu - jde o investici za 25 miliard korun.

Evidentně nervózní Dusík se pokusil tlaku vyhnout, a aby nemusel rozhodovat hned, objednal si zahraniční experty. Ti Dusíkovy obavy potvrdili a vzkázali, že ČEZ nepoužil dostatečně moderní technologie.

Výsledek analýzy, na kterou Dusík spoléhal, ale ministrovi zlomil vaz. Když totiž oznámil premiéru Fischerovi - zastánci modernizace elektrárny - , že podle expertů je projekt ČEZ nedostatečný, slyšel jen stručné: Chci rozhodnutí co nejdřív.

Dusík místo odpovědi podal demisi a zelení obratem obvinili vládu, že podléhá tlaku ČEZ. Prý stejně jako v případě schvalování zákonů o emisních povolenkách.

Ostatní strany se ale ministra nezastaly. "Hledal jen záminku pro odchod," tvrdí místopředseda ČSSD Milan Urban. Mimochodem muž, který se v létě nechal vyfotit v Toskánsku v době, kdy tam byl šéf ČEZ Martin Roman a lobbista stejné společnosti Vladimír Johannes.

Podobné je to s ODS. Zatímco stranický expert na životní prostředí David Vodrážka prohlásil, že odchodu Dusíka lituje, místopředseda Petr Nečas byl nekompromisní:

"Zabránění modernizace je uvolněním cesty pro plynařské lobby. Dusík odešel proto, že neustál tlak zelených."

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů