Čtvrtek, 28. března 2024

Hrátky exministra Dusíka

Hrátky exministra Dusíka

Rozhodnutí Jana Dusíka vyklidit ministerské křeslo dva měsíce před řádným termínem voleb není srozumitelné a straně Zelených uškodí.
Jeho argumentace, že nemůže k modernizaci elektrárny Prunéřov vydat stanovisko, jak to od něj žádá šéf kabinetu Fischer, protože potřebuje od ČEZu víc informací, neobstojí, protože je-li tomu skutečně tak, měl premiérovi, ČEZu a především veřejnosti jasně vysvětlit, co tedy konkrétně ještě potřebuje vědět.

Dal si přece extra udělat nezávislou studii v Norsku, která mu potvrdila, že ČEZ při plánované modernizaci elektrárny Prunéřov za 25 miliard nehodlá použít maximálně účinnou technologii. Jistě: rozdíl v ušetřených procentech- má jít asi o dva procentní body- se zdá být nepatrný, ovšem jen do té doby, než se to přepočítá na tuny ročně: podle ekologů to znamená vypouštět z Prunéřova do ovzduší o 200 tisíc tun emisí oxidu uhličitého víc nebo míň.

A to už je rozdíl, o kterém má smysl se bavit. Zvlášť v kraji, na jehož životním prostředí jsou dodnes patrné stopy po kyselých deštích, které tam ničily krajinu do poloviny 90. let. A kde lidem doložitelně zkracuje život znečistění ovzduší dodnes. Za takových okolností je jenom na místě žádat, aby ČEZ, který na tom věru není tak špatně, aby musel na nových technologiích šetřit, použil to nejmodernější, co se dá toho času na trhu koupit.

Pokud je to všechno skutečně takhle jednoduché, pak ovšem překvapuje, proč se exministr Dusík uchýlil k resignaci a neřekl na rovinu, že jeho úřad ČEZu tuhle polovičatou modernizaci prostě nepovolí. Pak by se ČEZ musel podvolit, protože souhlas ministra s přestavbou elektrárny z hlediska životního prostředí je pro jeho další plány s Prunéřovem klíčový.

Otázka ovšem je, zda za tím vším nejsou skryty další aspekty, o kterých se už tak často nemluví. Konkrétně jsou například někteří ekologové přesvědčeni, že spíš než o rekonstrukci jde v Prunéřově o stavbu nové elektrárny, na kterou by při posuzování jejího dopadu na životní prostředí měla tudíž platit mnohem přísnější technologická kritéria.

ČEZ to odmítá. A dodává, že lepší technologie by vyžadovaly také kvalitnější uhlí, které by se v elektrárně spalovalo. A to v severozápadní hnědouhelné pánvi, odkud se má zřejmě dál brát, není evidentně k dispozici. Jinými slovy, ČEZ bude i nadále tlačit na to, aby se prolomily dosavadní limity těžby. A podporován Svazem průmyslu a dopravy bude líčit zakázku na modernizaci Prunéřova za 25 miliard málem jako východisko z krize.

Zeleným nezbude než doufat, že ekologům se na komíně elektrárny, který dnes obsadili, nic nestane, a že lidé na zahozenou šanci ministra Dusíka do horké fáze volební kampaně aspoň trochu zapomenou. Především ale by se měli modlit, aby to za Dusíka nerozhodl, a to ve prospěch ČEZu, jeho všestranný a obratem jmenovaný nástupce Jakub Šebesta, kterého do vlády na post ministra zemědělství původně nominovali sociální demokraté.

Jak sociální demokraté tak ODS totiž nemají ve zvyku plánům ČEZu odporovat.

A že by to mohl být první krok k eventuálnímu sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí? Určitou logiku by to nepochybně mělo, a nejen proto, aby se ušetřili úředníci: Ministerstvo zemědělství by v moderním státě daleko spíš než být hlásnou troubou zemědělské lobby, která tu zaměstnává tři až čtyři procenta obyvatelstva, mělo hájit zájmy všech spotřebitelů, jejich právo na zdravé potraviny a na intaktní životní prostředí. Takto viděno by se obě ministerstva klidně sloučit mohla. To bylo ale nejspíš to poslední, s čím exministr Dusík při své resignaci počítal.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů