Pátek, 19. dubna 2024

ODS chce zpátky zelené. Ti požadují tvrdší postup vůči ČEZ

ODS chce zpátky zelené. Ti požadují tvrdší postup vůči ČEZ

Občanští demokraté chtějí, aby se zelení vrátili k podpoře úřednické vlády premiéra Jana Fischera, a byla tak obnovena rovnováha mezi ČSSD a stranami někdejší vládní koalice v kabinetu. Zelení, kteří svou podporu stáhli poté, co premiér jejich ministra po demisi nahradil jiným současným členem vlády za ČSSD, si však kladou podmínky.

Fischer by podle nich neměl "jít na ruku" elektrárenské společnosti ČEZ. Poslední ministr za zelené Michael Kocáb včera potvrdil, že premiér má v plánu převzít jeho resort osobně. Kocáb podá demisi dnes. Včera prohlásil, že to je částečně proti jeho vůli. Jako nejlepší by viděl řešení, které prosazují i občanští demokraté.

Ti o víkendu pohrozili stažením svých ministrů, za což si vysloužili výtku od prezidenta Václava Klause. Volební lídr ODS Petr Nečas pak včera v televizní diskusi na Primě uvedl, že dělat dva měsíce před volbami velké změny ve vládě by bylo zbytečné, ale ODS podle něj "nedá podporu tam", kde se nedodržují uzavřené dohody.

První místopředseda stejné strany David Vodrážka v Otázkách Václava Moravce na ČT dovysvětlil, že ministři nominovaní do vlády občanskými demokraty možná nepodpoří některá vládní usnesení, ne však ta zásadní, jako třeba rozpočet pro příští rok.

ODS trvá na plnění dohody z loňského jara, podle které nominují do úřednického kabinetu strany bývalé koalice, znamená to tedy, že ODS a SZ mají mít vyrovnaný počet ministrů se sociálními demokraty.

Fischer před několika dny vyzval dopisem k jednání předsedy ODS a ČSSD. "K jednání nepochybně dojde, jakmile premiér obdrží reakci ODS na dopis, který jim poslal ve středu," sdělil včera Fischerův mluvčí Roman Prorok. Dopis vznikl poté, co z vlády odešel zelenými nominovaný ministr životního prostředí Jan Dusík.

Předseda zelených Ondřej Liška včera podmínil návrat k podpoře vlády tím, že premiér požádá elektrárenskou společnost ČEZ o předložení čistější varianty modernizace uhelné elektrárny Prunéřov II a schválí novelu horního zákona. Na případné jednání s Fischerem by nicméně "ve vší korektnosti šel jako na jakoukoli schůzku".

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů