Pátek, 29. března 2024

Ministra životního prostředí určí ODS

Ministra životního prostředí určí ODS

O obsazení volného křesla ministra životního prostředí se včera strany neshodly. Premiér nakonec rozhodl sám.

Premiér Jan Fischer prezidentovi navrhne, aby pověřil řízením resortu životního prostředí kandidáta nominovaného ODS, pokud to bude kvalifikovaný nestraník. Sám je připraven ujmout se problematiky lidských práv. Uvedl to včera večer po schůzce s lídrem ODS Petrem Nečasem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem. Na setkání se strany nedokázaly shodnout a Fischer se nakonec rozhodl vyřešit situaci sám. Jméno nominanta chce Nečas sdělit premiérovi co nejdříve, novinářům jej včera večer neřekl.

V souvislosti se zájmem ODS o křeslo ministra životního prostředí po Janu Dusíkovi (za Stranu zelených), se nejčastěji hovoří o náměstkyni resortu Rut Bízkové. Dusík rezignoval po sporu s Fischerem o rychlost posouzení přestavby elektrárny Prunéřov. Zelení pak přestali vládu podporovat a k odchodu přemluvili i ministra pro menšiny a lidská práva Michaela Kocába.

"Uvědomuji si, že odchodem obou ministrů nominovaných za Stranu zelených došlo k vychýlení dohodnuté politické rovnováhy v počtu resortních ministrů v neprospěch ODS," zdůraznil Fischer.

ODS premiérovo rozhodnutí vítá, neboť odpovídá jednomu z jejich vlastních návrhů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů