Pátek, 19. dubna 2024

Bízková chce zlepšit čerpání z fondů EU i ovzduší

Bízková chce zlepšit čerpání z fondů EU i ovzduší

Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková v úterý představila priority, které chce stihnout do konce funkčního období vlády.

Patří mezi ně zlepšení kvality ovzduší, urychlení čerpání z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), úpravy programu Zelená úsporám či vstřícnější politika.

"Vím, že mám časově omezený mandát. Proto jsem si jako své priority stanovila pouze ty, které jsem schopna reálně prosadit," uvedla na úterním setkání s novináři nová ministryně.

Bízková má jasno o své největší prioritě, tou je zlepšení ovzduší: "Mým cílem je podpořit firmy, a to zejména v Moravskoslezském kraji, kde je špatné ovzduší, aby investovaly do modernějších technologií a snížily emise dříve, než jim to ukládá současná legislativa."

Další prioritou ministerstva bude zrychlení čerpání financí z fondů Evropské unie. Podle Bízkové není pravda, že by bylo z OPŽP čerpáno neefektivně, v následujících týdnech ale chce společně s ministrem financí změnit administrativní postup čerpání.

"Také chceme otevřít program Zelená úsporám nově i pro města a obce, kterým z programu umožníme financovat zateplení veřejných budov, jako jsou školky, školy, ústavy sociální péče a další," pokračovala historicky první ministryně životního prostředí České republiky.

V rámci protikorupčních opatření pak chce Bízková s platností od 1. května 2010 zavést změnu kritérií pro posuzování nabídek při výběrových řízeních vypisovaných v rámci OPŽP. Od května tak mají být nabídky ve výběrových řízeních hodnoceny tak, že nabízená cena bude představovat 80 procent hodnocení. "Takové procentuální rozvržení zajistí větší transparentnost při hodnocení zakázek. OPŽP bude první, který takový hodnotící systém zavádí," dodala ministryně.

Ta se také na ministerstvu rozhodla udělat některé personální změny. První náměstkyní Rut Bízkové se stala Veronika Hunt-Šafránková. "Jsem ráda, že na to teď budeme dvě, skvěle se totiž doplňujeme. Zatímco já se specializuji na vnitropolitické problémy, Veronika Hunt-Šafránková odvedla skvělou práci při českém předsednictví a je odbornicí spíše na mezinárodní otázky," vysvětlila ministryně svůj krok.

Bízková také zrušila sekci ochrany klimatu a ovzduší a její agendu rozdělila mezi zbývající sekce. Novým náměstkem pro politiku a ekonomiku ochrany životního prostředí se stal dosavadní ředitel této sekce Miroslav Hájek.

Na konci tiskové konference se Bízková vyjádřila i k situaci kolem elektrárny Prunéřov. "Uvažuji o tom, rozmýšlím, střádám informace. Zatím ale nemám vše zodpovězeno. K rozhodnutí dojde brzy, ale pracuje na tom celý útvar, to téma je odborné, pouze v posledních týdnech bylo zpolitizováno," uzavřela ministryně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů